Zo eten we gezond in de toekomst
Wat weten we eigenlijk over gezond eten? Minder dan je denkt, waarschijnlijk. Dat gaat in de toekomst veranderen. In 2050 ligt er dankzij gepersonaliseerde voeding precies op je bordje wat jíj nodig hebt. En in de supermarkt zien we in één oogopslag welke tomaat het gezondst is. Hoe dat eruit gaat zien, hoor je in deze aflevering van Voeding van morgen.
De Schijf van Vijf kennen we allemaal, maar bij de meeste mensen reikt hun kennis over voeding niet veel verder dan dat. Niet gek, want er is in de voedingswetenschap ook nog veel onbekend. Toch lijken steeds meer Nederlanders bezig te zijn met gezond eten. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat we meer voor groenten en fruit kiezen, terwijl we vlees en frisdrank links laten liggen.
Met die beperkte kennis over gezonde voeding, is het lastig de juiste keuzes te maken. Daar gaat gepersonaliseerde voeding verandering in brengen, vertellen de experts in deze aflevering. Gepersonaliseerde voeding is eten dat helemaal is afgestemd op jouw lichaam en behoeftes, op basis van informatie over bijvoorbeeld je levensstijl en lichamelijke kenmerken maar ook bijvoorbeeld je DNA.
Lees ook | Snoepproducenten kunnen snoep moeilijker kwijt
Ook onze kennis over wat er in de supermarkt ligt, zal groeien. Denken we nu nog dat de ene tomaat net zo gezond is als de andere, in 2050 liggen er wellicht premiumtomaten in de supermarkt, bomvol extra vitaminen en mineralen. En daar betaal je dan met alle liefde wat meer voor. Toch?
Gasten
Hans Steenbergen, foodtrendwatcher, Food100 en Shoot My Food
Nard Clabbers van TNO en het consortium Personalised Nutrition and Health
Laurens Trebes van UrbanPonics
Host
Abonneren
Voeding van morgen is een vijfdelige podcastreeks. Luister naar de Voeding van morgen via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/voeding.

Voeding van morgen
Wat schaft de pot over 30 jaar en hoe worden de dik 9 miljard monden over de hele wereld dan gevoed? Met eten uit het lab, of juist puur natuur? In de podcast Voeding van morgen zoekt Rens de Jong het antwoord op deze vragen.