Met deze slimme trucs eet jij gezond en duurzaam

Voeding van morgen15 jun 202041 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Als we de aarde niet willen uitputten, moet ons dieet op de schop. In 2019 kwam een groep internationale wetenschappers met een menu dat veel reuring veroorzaakte, het EAT Lancet Menu. Inmiddels wordt het gezien als hét dieet van de toekomst. Naast meer groenten en minder vlees, moet voedselverspilling worden gehalveerd en de voedselopbrengst per hectare flink omhoog.

De juiste keuzes stimuleren

Duurzaam en gezond eten zijn twee trends die niet meer te stuiten lijken. Toch vinden veel mensen het lastig hun goede intenties om te zetten in bijbehorend gedrag. Onderzoeker naar consumentengedrag Marleen Onwezen van de Wageningen Universiteit legt uit hoe dat komt. En hoe consumenten kunnen worden gestimuleerd wél die goede keuzes te maken. Een tipje van de sluier: je bent gevoeliger voor je sociale omgeving dan je nu misschien denkt.

Luister ook I De eeuw van mijn dochters: Wat eten mijn dochters straks?

De rol van voedselaanbieders

Voedselaanbieders, zoals producenten, supermarkten en horeca, spelen een grote rol in de keuzes die consumenten maken. Zij bepalen immers wat er in de schappen en op onze borden ligt. Marc Jansen van het CBL, de de brancheorganisatie van supermarkten, ziet een grote verantwoordelijkheid voor zijn leden. Hoe hij klanten wil verleiden tot gezond en duurzaam voedsel? Met transparante informatie over waar ons eten vandaan komt. Maar is dat wel zo effectief?

Sleutelen aan de menukaart

Joris Heijnen is oprichter van Greendish. Hij helpt voedselaanbieders een duurzamer en gezonder aanbod neer te zetten. En dat doet hij onder andere door te sleutelen aan de samenstelling van gerechten, de presentatie en menukaarten. Volgens hem kunnen overheden meer doen om duurzaam en gezond eten overal beschikbaar te maken.

Gasten

Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit

Joris Heijnen, oprichter van Greendish

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Host

Rens de Jong

Abonneren

Voeding van morgen is een vijfdelige podcastreeks. Luister naar de Voeding van morgen via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/voeding.