BNR logo
  • Nieuws
  • Radio
    • Programmagids
    • AEX Factor
    • Baanbrekende Businessmodellen
    • Beleggerspanel
    • Beter
    • BNR Auto-Update
    • BNR Europa
    • BNR Mobility
    • BNR Sport
    • BNR's Big Five
    • Boardroompanel
    • Boekestijn en De Wijk
    • BREEKT
    • Column Ben van der Burg
    • Column Bernard Hammelburg
    • Column Jaap Jansen
    • Column Marianne Zwagerman
    • Column Paul Laseur
    • Crypto Update
    • Cryptocast
    • De Nationale Autoshow
    • De Nieuwe Wereld
    • De Ochtendspits
    • De Top van Nederland
    • De Wereld
    • Digitaal
    • Duurzaam
    • Economenpanel
    • Eyeopeners
    • Kees de Kort
    • Koplopers
    • Lobbypanel
    • Ondernemerspanel
    • Postma in Amerika
    • Spitsbrekers
    • Tech Update
    • The Daily Move
    • The Friday Move
    • Toon van de Week
    • Vastgoed Gezocht
    • Wereldveroveraars
    • Werkverkenners
    • Wetenschap Vandaag
    • Zakendoen
  • Gemist
    • Alle podcasts
    • All in the Game
    • Amerika Podcast
    • BNR Perestrojkast
    • China Podcast
    • Column Corné van Zeijl
    • Crypto Cowboys
    • Cryptocast
    • De Ben Tiggelaar Podcast
    • Dé Klantenpodcast
    • De Legende van Satoshi Nakamoto
    • De Nieuwsdag
    • De Ondernemerskamer
    • De Technoloog
    • Een Jaar Burgemeester
    • Europa Update
    • Factcheck Europa
    • Het Bromvliegeffect
    • Het Nieuwe Geld
    • Honger
    • IJzige Tongen
    • Italië Podcast
    • Ochtendnieuws
    • Petrolheads
    • Podcast Top 40
    • De Strateeg
    • Space Cowboys
    • Spitsbrekers
    • The Road to Zandvoort
    • Ukrayina
    • Voeding van morgen
    • Vraag het Gommers
    • Werkprofessor
    • Zakendoen De Veranderaars
  • Partners
Voeding van morgen

Voeding van morgen

Met deze slimme trucs eet jij gezond en duurzaam

15 juni 2020 40 min Delen
Speel de aflevering af

Of luister via BNR app Spotify Apple Podcasts


Over de aflevering

Veel minder vlees, meer groenten en en niet zoveel bewerkt voedsel. Dat zou ons dieet in 2050 moeten zijn. Maar wat moet er gebeuren voordat wij, consumenten, ook echt zo gaan eten? Je hoort het antwoord op die vraag in aflevering 5 van Voeding van morgen.

BNR

Als we de aarde niet willen uitputten, moet ons dieet op de schop. In 2019 kwam een groep internationale wetenschappers met een menu dat veel reuring veroorzaakte, het EAT Lancet Menu. Inmiddels wordt het gezien als hét dieet van de toekomst. Naast meer groenten en minder vlees, moet voedselverspilling worden gehalveerd en de voedselopbrengst per hectare flink omhoog.

De juiste keuzes stimuleren

Duurzaam en gezond eten zijn twee trends die niet meer te stuiten lijken. Toch vinden veel mensen het lastig hun goede intenties om te zetten in bijbehorend gedrag. Onderzoeker naar consumentengedrag Marleen Onwezen van de Wageningen Universiteit legt uit hoe dat komt. En hoe consumenten kunnen worden gestimuleerd wél die goede keuzes te maken. Een tipje van de sluier: je bent gevoeliger voor je sociale omgeving dan je nu misschien denkt.

Luister ook I De eeuw van mijn dochters: Wat eten mijn dochters straks?

De rol van voedselaanbieders

Voedselaanbieders, zoals producenten, supermarkten en horeca, spelen een grote rol in de keuzes die consumenten maken. Zij bepalen immers wat er in de schappen en op onze borden ligt. Marc Jansen van het CBL, de de brancheorganisatie van supermarkten, ziet een grote verantwoordelijkheid voor zijn leden. Hoe hij klanten wil verleiden tot gezond en duurzaam voedsel? Met transparante informatie over waar ons eten vandaan komt. Maar is dat wel zo effectief?

Sleutelen aan de menukaart

Joris Heijnen is oprichter van Greendish. Hij helpt voedselaanbieders een duurzamer en gezonder aanbod neer te zetten. En dat doet hij onder andere door te sleutelen aan de samenstelling van gerechten, de presentatie en menukaarten. Volgens hem kunnen overheden meer doen om duurzaam en gezond eten overal beschikbaar te maken.

Gasten

Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit

Joris Heijnen, oprichter van Greendish

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Host

Rens de Jong

Abonneren

Voeding van morgen is een vijfdelige podcastreeks. Luister naar de Voeding van morgen via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/voeding.


Mede mogelijk gemaakt door


DuurzaamheidRens de JongVoeding
Deel de aflevering:

Aanbevolen podcasts

Robotchef leert proeven wat wij proeven

Dirk Biljaarts (Koninklijke Horeca Nederland) over de mogelijke faillissementsgolf in de horeca

Hoe een bodembacterie sneller CO2 opslaat dan alle planten

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image

Populairste podcasts

Klassiekers moeten over op eFuel

Oekraïne-update zaterdag, dag 87

SE02E17 | Sven Kramer

De beursbelofte van 2022 stelt nu al zwaar teleur

De terugblik op 2 jaar Coronapandemie van Diederik Gommers. Deel 1

  • BNR Nieuwsradio

  • Contact
  • Frequenties
  • Files en flitsers
  • BNR Nieuwsbrief
  • Podcasts
  • RSS feed
  • Disclaimer
  • Zakelijke info

  • Dutch Podcast Awards
  • Adverteren
  • Podcast laten maken
  • Vacature plaatsen op BNR
  • Werken bij BNR
  • Stages
  • FD Mediagroep

  • Company.info
  • Energeia
  • ESB
  • FD
  • FD Mediagroep
  • Investment Officer
  • Listn
  • PensioenPro
  • Download de app

  • Privacy
  • Copyright
  • Cookies
  • Voorwaarden