BNR Nieuwsradio
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Vastgoed Gezocht Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Podcast by BNR Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Europa Podcast Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Space Cowboys Grip op je aandacht Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast Alle podcasts
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Podcast by BNR
Contact
Meer
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Vastgoed Gezocht Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Podcast by BNR Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Europa Podcast Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Space Cowboys Grip op je aandacht Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast Alle podcasts
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Podcast by BNR
Contact
BNR Nieuwsradio
Nieuws
Programma's
Programmagids AEX Factor BNR BREEKT Beter Beurswatch BNR's Big Five BNR Doorpakkers BNR Slimme Koppen BNR Sportzaken Boekestijn en De Wijk BNR In de Middag BNR Mobility Bouwmeesters Crisis de Baas De BNR Techniektour Dutch Podcast Top 20 De Nationale Autoshow De Eeuw van mijn Dochters De Ochtendspits De Wereld Digitaal Ondernemersdesk The Friday Move The Green Quest Vastgoed Gezocht Werkverkenners Zakendoen
Podcasts
Podcast by BNR Brand Stories Columns Amerika Podcast Cryptocast Newsroom Den Haag BNR Perestrojkast De Weg naar een Vaccin De Ben Tiggelaar Podcast De Strateeg De Technoloog Italië Podcast Met Afvallen en Opstaan Newsroom Petrolheads Vraag het Gommers Baanbrekende Businessmodellen China Podcast Europa Podcast Goede Reispodcast Onderzoeksraad der dingen Space Cowboys Grip op je aandacht Spitsbrekers Tech Update De Klantenpodcast Wetenschap Vandaag Werkprofessor Wij in de toekomst Column Corné van Zeijl Sportzaken Stop! De podcast Alle podcasts
Gemist
Brand Stories
Nieuwsbrief
SMART Radio
Podcast Awards
BNR App
Adverteren
Adverteren BNR podcast
Frequenties
Over BNR
Podcast by BNR
Contact
Voeding van morgen

Met deze slimme trucs eet jij gezond en duurzaam

  • BNR Webredactie
maandag 15 juni 2020, 6:00 Update: donderdag 18 juni 2020, 14:19

Veel minder vlees, meer groenten en en niet zoveel bewerkt voedsel. Dat zou ons dieet in 2050 moeten zijn. Maar wat moet er gebeuren voordat wij, consumenten, ook echt zo gaan eten? Je hoort het antwoord op die vraag in aflevering 5 van Voeding van morgen.

Met deze slimme trucs eet jij duurzaam en gezond
BNR

Als we de aarde niet willen uitputten, moet ons dieet op de schop. In 2019 kwam een groep internationale wetenschappers met een menu dat veel reuring veroorzaakte, het EAT Lancet Menu. Inmiddels wordt het gezien als hét dieet van de toekomst. Naast meer groenten en minder vlees, moet voedselverspilling worden gehalveerd en de voedselopbrengst per hectare flink omhoog.

De juiste keuzes stimuleren

Duurzaam en gezond eten zijn twee trends die niet meer te stuiten lijken. Toch vinden veel mensen het lastig hun goede intenties om te zetten in bijbehorend gedrag. Onderzoeker naar consumentengedrag Marleen Onwezen van de Wageningen Universiteit legt uit hoe dat komt. En hoe consumenten kunnen worden gestimuleerd wél die goede keuzes te maken. Een tipje van de sluier: je bent gevoeliger voor je sociale omgeving dan je nu misschien denkt.

Luister ook I De eeuw van mijn dochters: Wat eten mijn dochters straks?

De rol van voedselaanbieders

Voedselaanbieders, zoals producenten, supermarkten en horeca, spelen een grote rol in de keuzes die consumenten maken. Zij bepalen immers wat er in de schappen en op onze borden ligt. Marc Jansen van het CBL, de de brancheorganisatie van supermarkten, ziet een grote verantwoordelijkheid voor zijn leden. Hoe hij klanten wil verleiden tot gezond en duurzaam voedsel? Met transparante informatie over waar ons eten vandaan komt. Maar is dat wel zo effectief?

Sleutelen aan de menukaart

Joris Heijnen is oprichter van Greendish. Hij helpt voedselaanbieders een duurzamer en gezonder aanbod neer te zetten. En dat doet hij onder andere door te sleutelen aan de samenstelling van gerechten, de presentatie en menukaarten. Volgens hem kunnen overheden meer doen om duurzaam en gezond eten overal beschikbaar te maken.

Gasten

Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit

Joris Heijnen, oprichter van Greendish

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Host

Rens de Jong

Abonneren

Voeding van morgen is een vijfdelige podcastreeks. Luister naar de Voeding van morgen via je favoriete podcastapp of via bnr.nl/voeding.

Voeding van morgen
Voeding van morgen

Voeding van morgen

Wat schaft de pot over 30 jaar en hoe worden de dik 9 miljard monden over de hele wereld dan gevoed? Met eten uit het lab, of juist puur natuur? In de podcast Voeding van morgen zoekt Maud Schreurs het antwoord op deze vragen.

BNR app iTunes Spotify RSS
Mede mogelijk gemaakt door:
DuurzaamheidRens de JongVoeding
Deel dit artikel:

Aanbevolen podcasts

Exit voedselverspilling: utopie of kan het?

Een schilderij gemaakt van halfgeleiders

#27 Green Eco Furnace maakt groene houtskool

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image

Populairste podcasts

Hufterig

Opinie | Japan, ons voorland

Risico op trombose groter bij vliegreis naar Rhodos dan coronavaccin?

Zo wil e-bikemaker VanMoof nóg harder groeien

De Ochtendspits | 20 april

BNR Service en Contact
Contact Frequenties BNR Nieuwsbrief Privacy Cookies Cookie-instellingen Algemene voorwaarden
Podcasts
Alle podcasts Podcasts by BNR BNR App iTunes Spotify
BNR Kanalen
BNR App BNR Nieuwsbrief Files en Flitsers FD BNR LIVE LIVE Eventsnieuwsbrief
Volg BNR
Linkedin Twitter Facebook Instagram YouTube RSS
Adverteren
Adverteren op BNR Adverteren op FD Adverteren BNR podcast Vacature plaatsen op BNR Vacatures FD Mediagroep
Carrière
Werken bij BNR Stages
FD Mediagroep
FD Company.info Energeia ESB.nu Pensioen Pro De Jurist Fondsnieuws Springest FDMG.nl
Programmering
Programmagids
Disclaimer
Disclaimer
Download on the App Store Android App on Google Play