Hoe riskant zijn mRNA-vaccins?

Vraag het Gommers17 jan 202133 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Luister ook | Waarom zijn infectieziekten ons te slim af?

In een veelbekeken video bespreekt immunoloog Theo Schetters onder meer de mogelijkheid dat de kans op auto-immuunziekten toeneemt bij het gebruik van de mRNA-technologie. Die zou immers niet eerder bij mensen toegepast zijn. Maar dat ligt volgens Gommers wel iets genuanceerder: bij kankerbehandeling is de technologie al zeker twintig jaar in zwang, zegt hij. En bovendien: het mRNA bereikt niet zomaar je celkern, waar de 'kluis van je DNA' zich bevindt.

Luister ook | Zorgen bij kanker- en reumapatiënten over voldoende bescherming coronavaccin

Ook virussen zelf bevatten RNA, maar ribosomen, een soort eiwitfabriekjes, liggen op de loer om dat RNA met eiwit te lijf te gaan. 'Die eiwitten gaan aan de buitenkant van je cel zitten en daar maak je antistoffen tegen. Dus er is geen gevaar dat dat stukje mRNA in de kluis komt en daarmee jouw genetisch materiaal verandert. En dat RNA dat je inspuit, dat blijft maar een paar uur in je cellen. Het enige wat erin blijft zitten, zijn je antistoffen en je geheugencellen.'

Luister terug | 'Politiek voelt urgentie niet'

Over Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.