Moeten we voor de zekerheid drie keer vaccineren?

Vraag het Gommers9 mei 202135 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In Engeland wordt al hardop gefilosofeerd over zo'n derde prik, om het niveau van de antistoffen zo hoog mogelijk te houden, zegt Gommers. 'We hebben nu ook gehoord dat je wel bepaalde hoeveelheden antistoffen nodig hebt om goed beschermd te zijn tegen mutanten. Je hebt veel antistoffen nodig dus als ze afnemen kan het goed zijn om een herhalingsprik te nemen; boven een bepaalde antistoffen-waarde worden ook de mutaties goed afgebroken en geïnactiveerd.'

Luister terug | Voldoende antistoffen tegen mutanten na besmetting en een prik

Zeker, het zou ideaal zijn als het met één prik gepiept is, zoals bij het Janssen-vaccin. Maar de hoeveelheid antistoffen blijkt nou eenmaal niet ontzettend stabiel. Vandaar dat twee bij andere vaccins wordt uitgegaan van twee prikken. En misschien dus een derde... Diederik Gommers beantwoordt in deze aflevering ook vragen over het aantal Nederlandse patiënten op Duitse ic's. En ook de vraag hoe het zit met een langzame afname van antistoffen na een vaccin komt aan de orde.

Luister terug | Vraag het Gommers | Kunnen gevaccineerden nog op de ic belanden?

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.