Werkt een vaccinatie tegen Long Covid?

Vraag het Gommers16 mei 202136 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Voor longartsen, revalidatieartsen en huisartsen is het reden om te kijken hoe het proces van revalidatie bij coronapatiënten kan worden bespoedigd, zegt Gommers. 'Uiteindelijk zie je het wel afnemen, maar er zit een groot verschil in de snelheid waarmee dat gebeurt. Het belangrijkst is dat je überhaupt geen Covid krijgt en met een vaccinatie wordt de kans dat je Covid krijgt vele malen kleiner. Long Covid kan bovendien ook bij aanvankelijk lichte klachten voorkomen.'

Luister terug | Voldoende antistoffen tegen mutanten na besmetting en een prik

En dat maakt het al met al nog best lastig, zegt Gommers. Een vaccinatie neem je in eerste instantie om niet ernstig ziek te worden, zodat je niet in het ziekenhuis belandt. Een vaccin beschermt niet 100 procent tegen vage Covid-klachten en daarmee bestaat ook nog altijd een risico op Long Covid. 'Dus ook na twee prikken bestaat nog altijd het risico op doorbraakinfecties én risico op Long Covid.' Om de precieze oorzaak te vinden is meer onderzoek nodig, zegt Gommers.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.