Mogen we een tweede prik van een ander vaccin?

Vraag het Gommers27 jun 202133 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Op dit moment kan het in Nederland niet: 'Nog niet', zegt Diederik Gommers. 'Ik verwacht dat dat advies er binnenkort wel komt.' Want ook Gommers ziet dat er een groot positief effect is als je met twee verschillende vaccins gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. 'Er is onderzoek gedaan, vooral in Spanje en Groot-Brittannië. Daar hebben ze gekeken of het slim is om na AstraZeneca een mRNA-vaccin te geven. In deze studie is dat Pfizer. Ook is er gekeken of je na een prik met Pfizer een prik met AstraZeneca kan krijgen. In de eerste resultaten die in mei werden gepubliceerd, werd er vooral gekeken naar de bijwerkingen.'

Luister ook | Vraag het Gommers | Moet je als kankerpatiënt wel het vaccin nemen?

Meer bijwerkingen

De vraag was bij de onderzoekers of je dan meer of minder bijwerkingen zag na het krijgen van twee verschillende vaccins. Volgens Gommers blijkt daaruit dat je met deze twee combinaties juist meer bijwerkingen krijgt: 'Je ziet dat het aantal bijwerkingen toeneemt. Vooral vermoeidheid, hoofdpijn, algemene malaise en spierpijn heb je meer als je zo'n combi neemt.' De vraag is of je dan wel meer antistoffen ontwikkelt bij het krijgen van twee verschillende vaccins. 'We zitten op smart te wachten op de uitslagen daarvan.' Nadat de uitslagen hiervan bekend zijn, verwacht de IC-arts direct een advies van de Gezondheidsraad.

Luister ook | Vraag het Gommers | Is er een nieuw Israëlisch coronamedicijn?

Over Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.