Moet je toch een tweede prik na een coronabesmetting?

Vraag het Gommers18 jul 202134 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoeveel mensen er nu in het ziekenhuis liggen ondanks een volledige vaccinatie is niet bekend. 'Wel is het echt een klein percentage. Helaas worden de data van de ziekenhuisopnames niet gekoppeld aan de gegevens over wie welk vaccin heeft gehad. We kunnen het dus alleen aan de patiënten zelf vragen,' zegt Gommers.

Wel blijkt uit data van het RIVM dat 84 procent van degenen die positief worden getest op de deltavariant helemaal niet is gevaccineerd, en dat slechts 6 procent volledig is gevaccineerd.

Twee prikken

Maar hoe goed ben je beschermd als je slechts één prik hebt gehad? 'Bij de deltavariant ben je minder goed beschermd dan bij de alfavariant,' zegt Gommers. 'Het is daarom erg belangrijk dat je twee prikken hebt gehad om niet in het ziekenhuis terecht te komen. Als je twee prikken Pfizer hebt gehad, ben je voor 96 procent beschermd tegen ernstige klachten, en bij twee prikken AstraZeneca is dit 92 procent. Voor alle vaccins geldt dat je bij volledige vaccinatie meer dan 90 procent bent beschermd tegen een ziekenhuisopname.'

Luister terug | Kan de deltavariant voor een nieuwe lockdown zorgen?

Over Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.