Verliezen ouderen sneller hun antistoffen?

Vraag het Gommers8 aug 202137 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Volgens Gommers heeft de World Health Organization (WHO) wel een punt met de oproep tot betere verspreiding van de coronavaccins. 'COVID-19 is echt een wereldprobleem. Natuurlijk kun je het in je eigen land goed oplossen en zorgen dat bijna iedereen gevaccineerd is, maar dan moet je ook niet meer buiten je eigen landsgrenzen komen. Als het virus zich blijft vermenigvuldigen in landen met een lagere vaccinatiegraad, bestaat het risico dat er nieuwe varianten ontstaan. We hebben er dus baat bij als een groot deel van de hele wereldbevolking gevaccineerd is,' stelt de ic-arts.

Derde prik

In landen als Frankrijk wil men een derde prik vooral toedienen aan de grootste risicogroepen, zegt Gommers. 'Dat zijn mensen die slecht reageren op het vaccin, antistoffen gebruiken en transplantaties hebben gehad. Voor de hele groep ouderen die al langer dan een halfjaar zijn gevaccineerd, zijn mogelijke aanwijzingen dat het vaccin in activiteit afneemt en dat ouderen na verloop van tijd relatief te weinig antistoffen krijgen voor de deltavariant.'

Effectiviteit vaccin

Uit een Amerikaanse pilot-studie blijkt dat de effectiviteit van het vaccin iedere twee maanden met 6 procent afneemt. 'Na een half jaar heb je dan 12 procent minder effectiviteit en na anderhalf jaar komt de effectiviteit van een Pfizer-vaccin onder de 50 procent. Volgens deskundigen is een vaccin dan niet meer werkzaam,' vertelt Gommers. Over het onderzoek is nog discussie, dus het is wachten op een uitgebreidere studie naar dit onderwerp.

Luister terug | Gommers: Opnieuw operaties afgezegd vanwege corona

Over Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.