Werkt het antiwormmiddel Ivermectine tegen corona?

Vraag het Gommers5 sep 202131 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ivermectine is een antiwormmiddel dat wordt gebruikt om koeien en paarden mee te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven aan mensen. Er ontstond tijdens de coronapandemie een stormloop op het middel in de Verenigde Staten. Dat gebeurde ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.

Uit enkele kleine studies bleek dat het middel een effect zou hebben tegen corona. Op dit moment wordt het middel onderzocht in grotere studies, waarbij verschillende ziekenhuizen en landen zijn betrokken. 'Tot nu toe laten studies die verschenen zijn geen positief effect zien, dus daarom gebruiken we het niet,' zegt Gommers. 'Zodra er medische internationale studies zijn die laten zien dat het werkt, gaan we het inzetten. Maar op dit moment is er gewoon geen bewijs.'

Behandelprotocol

'Sommige mensen drijven zo door dat ze dokters bijna verplichten om het middel te geven,' weet de arts. 'Je kunt een dokter niet verplichten iets te doen waar geen medisch bewijs voor is. Het is prima als jij erin gelooft, maar als dokter moet je dingen doen waarvoor de bewijslast goed is. Op dat moment nemen we het mee in het protocol en zijn we verplicht dit te volgen, maar Ivermectine staat niet in de behandelprotocollen in Nederland.'

The Guardian meldde eerder al dat studies die een positief effect van Ivermectine lieten zien, niet op de juiste manier waren uitgevoerd. Zo zouden verkeerde data zijn gebruikt, waardoor het leek alsof het middel werkte.

Over Vraag het Gommers

Stuur je vragen in via Whatsapp: 06 83709229 (opent in Web WhatsApp), via gommers@bnr.nl of via een DM naar @bnrnieuwsradio op Instagram. Dan worden ze in de volgende afleveringen meegenomen, en scheppen Diederik Gommers en presentator Kees Dorresteijn duidelijkheid in deze onduidelijke coronatijden.

Mis niets

Abonneer je via bnr.nl/vraaghetgommers of de BNR App op de podcast en blijf altijd op de hoogte. Abonneren kan ook via Apple Podcast en Spotify.