
Werkprofessor
In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!
In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!
Een wereld zonder bias, waarin iedereen hetzelfde beoordeeld wordt, die droom zijn founders Fleur en Charlotte Melkert met hun bedrijf Equalture aan het realiseren. Charlotte en Fleur zijn de tweeling én staan in de forbes 30 onder 30 lijst. Ze hebben mooie investeringen opgehaald en een indrukwekkende groei laten zien.
Google op wat is de beste leiderschapsstijl en je vindt meer dan 40 duizend resultaten. Mensen vragen ook: Welke 4 leiderschapsstijlen zijn er, Wat is een goede leider. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat niet één stijl de juiste is, maar dat het afhangt van de situatie. Hoe selecteer je dan de juiste leider binnen jouw organisatie of de juiste stijl op het juiste moment? En kan dat eigenlijk wel, dat je zelf meerdere stijlen hebt?
Het zijn en blijven criminele organisaties: de maffia. Maar zonder dat we ons daar echt bewust van zijn hebben we het wel over zeer goed georganiseerde organisaties waar een gemiddeld bedrijf in Nederland nog een hoop van zou kunnen leren. Niet van de criminele kant, maar wel van de organisatorische kant tenminste dat vindt Jan-Joost Kroon, vandaag te gast in de Werkprofessor.
Passen Nederlands beste bedrijven wetenschappelijke inzichten bewust of onbewust toe is de vraag vandaag aan Dimi Albers. We gaan het hebben over hoe je verschillende bloedgroepen in een bedrijf goed laat samenwerken, over cultuur behouden terwijl je organisch groeit en ook bedrijven overneemt. En we hebben het over hoe je creativiteit behoud in een organisatie van meer dan 3000 mensen.
De duurzame missies van bedrijven die vliegen ons om de oren, de grote organisaties staan te dringen om grootschalige doelstellingen op hun gebouw te laten printen: CO2 neutraal in 2030 of ‘de helft minder uitstoot in 2025’. Maar wat maken ze ervan waar? Sheila Struyck heeft een hele andere overtuiging: we eten drie keer per dag, dus we hebben drie keer per dag de kans om een stukje impact te maken.
Excuses zijn er genoeg waarom vrouwen minder verdienen dan mannen. De redeneringen: “Ja maar, je hebt ook minder vrouwen in hoge posities; of ja maar, vrouwen werken meer parttime”, we kennen ze ondertussen allemaal, maar het probleem oplossen lukt nog niet. Onze gast vandaag in de Werkprofessor is Sophie van Gool, ondernemer met haar bedrijf salaristijger en econoom met een missie om de loonkloof te dichten.
Vandaag te gast, Fabienne Chapot die het gelijknamige kledingmerk Fabienne Chapot opzette en naar succes leidde. Als investeerder, ook in de kledingbranche weet ik, Wendy van Ierschot, als geen ander hoe moeilijk het is om in de kleding retail echt succesvol te zijn. Iedere vrouwelijke ondernemer kent dit merk. Dat is een prestatie op zich.
Oh ik ben zo druk, is wat we vaak tegen elkaar zeggen. In de lockdown was het een verademing dat we het eindelijk niet zo druk hadden. Geen Fear of missing out (FOMO) en hoewel natuurlijk voor een hoop mensen de hele lockdown stressvol was, was het voor anderen een stap naar een rustiger leven. Hoe kunnen we het goede behouden van de rustiger leven in de lockdown en het slechte van de drukte buiten houden. Want een beetje stress hebben we nodig om op onze toppen te functioneren, maar bij te veel stress duvelen we het grote zwarte gat van de burn-out in. Met stress-expert Jan Jaap Verolme spreken we vandaag over ons stresssysteem en wanneer stress wel of niet functioneel is.
Misschien is het wel de emotie die mensen het meest ingewikkeld vinden, en het liefste negeren: schaamte. Volgens Prof. Dr. Aukje Nauta is schaamte de koningin van emoties. Zij ziet in schaamte een bron van kansen en mogelijkheden. Hoe dat zit, en waarom we het eigenlijk veel meer over schaamte zouden moeten hebben hoor je vandaag in de Werkprofessor podcast.
De kranten staan er bol van, de skill gap. We zijn jarenlang opgeleid maar de dingen die je echt beter maken in je vak en nu handig zijn, zoals digitale vaardigheden, zaten er vaak niet bij. We kijken anders naar kennis en competenties. Flexibiliteit is de belangrijkste eigenschap van een succesvol inzetbare werknemer. Hoe gaan we de mens toerusten met de vaardigheden die in de toekomst, en nu eigenlijk ook al, nodig zijn? Wat betekent dit voor de werkgever en wat kan een werknemer doen om succesvol inzetbaar te zijn en blijven?
Voedingsclaims als ‘light’, ‘laag in vet’, ‘extra eiwit’ zijn meer norm dan uitzondering geworden op de producten die je in de supermarkt tegenkomt. Het is zeker een marketingtruc of is het een manier om mensen bewust te maken van gezonde voeding?
Sinds corona werken steeds meer mensen thuis. Er waren vooroordelen zoals: lopen mensen thuis de kantjes er niet van af? En starten ze wel gewoon om 9 uur? Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gedaan zoals: welk type medewerker heeft eigenlijk baat bij thuiswerken? En kun je zomaar iedereen drie of vier dagen in de week laten thuiswerken? Hoe beïnvloed thuiswerken de hiërarchische structuur en hoe hou je het delen van kennis net zo goed als vroeger in de wandelgang gebeurde?
Het ideale team samenstellen als je alle keuze van de wereld hebt? Dan kies je natuurlijk voor een team met alleen maar de beste mensen. Makkelijk zat en garantie voor succes! Maar is dat wel zo?
Het gebeurt maar zelden dat er producten op de markt komen die binnen enkele jaren bij iedereen in huis staan, laat staan producten die niet per se nieuw zijn. Toch lukte het Dopper-oprichter Merijn Everaarts om door te dringen tot nagenoeg alle Nederlandse huishoudens met zijn unieke drinkfles, en vooral met het unieke verhaal rondom die fles.
Zo nu en dan maken we met de Werkprofessor podcast een speciale aflevering, om te toetsen of dat wat we geleerd hebben van alle wetenschappers ook echt werkt in de praktijk. Deze week is ondernemer Jaap Korteweg te gast. Wij toetsen bij hem de wetenschappelijke succesfactoren die onze professoren ons gaven.