Ondernemer, laat esports niet links liggen!
Over de aflevering

Inmiddels is esports een onderdeel van de gaming-industrie waarbij teams tegen elkaar spelen in georganiseerde toernooien: met een publiek (online en offline), met prijzengeld en met sponsoren.
Volgens Koen Schobbers vormt esports nu nog een nichemarkt, maar wel eentje die snel aan het groeien is. 'De industrie maakt een jaarlijkse groei door van zo'n tien procent, vorig jaar werd een miljard omgezet.' Dat is nog weinig als je kijkt naar de omzet van de gehele gaming-industrie – zo'n 151 miljard vorig jaar – maar er liggen Schobbers ziet veel kansen voor bedrijven en ondernemers.
Aantrekkelijk publiek
Vooral de jeugd weet esports-wedstrijden – die online live worden gestreamd – goed te vinden. Schobbers: 'Ín 2019 keken er online 450 miljoen mensen naar, in 2018 waren dat er nog 395 miljoen'.
Luister ook | Is technologie altijd beter dan de mens?
Twitch.tv is zo’n platform waarop geadverteerd kan worden of waarmee partnerships kunnen worden gesloten. 'Een recent mooi voorbeeld is Louis Vuitton, dat een karakter in de game League of Legends een speciale skin had gegeven met zijn kleding. Verder houden Defensie en bedrijven als KPMG de industrie goed in de gaten, voor het scouten van talenten', zegt Schobbers.
Recruitment
esports biedt ook kansen voor recruitment van nieuwe werknemers. Games vereisen allerlei competenties: reactievermogen, hand-oog-coördinatie, het omgaan met tegenslagen. 'Als ik presentaties geef op middelbare scholen, adviseer ik scholieren altijd de games in hun cv te noemen waar ze goed in zijn', zegt Schobbers.
Luister ook | In je podcast-app: BNR's Werkprofessor
Een tip van Schobbers: kijk eens naar de spellen die je kind, je buurmeisje of je neefje spelen. Bedenk of je daar als ondernemer iets mee kunt. 'Je hoeft natuurlijk niet meteen een heel partnership aan te gaan zoals Luis Vuitton, je kunt ook klein beginnen door een streamer te sponsoren.'
Millennials
Voor hem als ondernemer zijn vooral die recruitmentmogelijkheden interessant, zegt Schröder. Het vinden en behouden van goede developers is nu eenmaal een uitdaging voor techbedrijven. 'Wij werken vooral met developers uit het buitenland. Onze ervaring is dat Nederlandse developers, vooral de millennials, al snel erg veeleisend zijn.'
Volgens Schsobbers is het slim om in je personeelsbestand zeker niet alleen maar tech-savvy, gamende millennials, op te nemen. 'Juist de combinatie van jongere en oudere werknemers, die allemaal hun eigen competenties hebben, biedt interessante mogelijkheden voor een bedrijf.'