Hoe hou je de concentratie langer vast?

Werkprofessor9 mrt 202035 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Volgens hoogleraar Stefan van der Stigchel is de werkomgeving de belangrijkste factor in de hedendaagse concentratieproblematiek.

Weg met de kantoortuin

Dat we niet helemaal terug kunnen naar de oude situatie (stel je weer die lange gangen met allemaal deuren en kleine kantoortjes voor), daar is Van der Stigchel het mee eens. Toch signaleert hij dat de tegenbeweging van de kantoortuin gaande is. We worden er gek van. Bedrijven richten weer ruimtes in waar in stilte kan worden gewerkt. ‘Natuurlijk is interactie belangrijk, maar als je iets wilt afmaken en er gebeurt iets naast je, dan gaat dat ten koste van je concentratie en daarmee je productiviteit en creativiteit’.

Lees ook: Concentratie graag, schaf de kantoortuin af!

moeten we dan weer meer vergaderen?

Ondernemer Marijn Pijnenborg werkt al vijfentwintig jaar in een kantoortuin en vindt dat heerlijk. ‘Als je teruggaat naar die aparte hokjes, moet je dan niet weer meer gaan vergaderen?’ Je leest de afschuw op haar gezicht. Pijnenborg moet er niet aan denken. Van der Stigchel daagt haar uit: Zijn we door de kantoortuin echt minder aan het overleggen? Zijn we er creatiever van geworden? De wetenschap zegt van niet.

| Podcast: Werkprofessor

Van der Stigchel ziet dat de uitval in een kantoortuin hoog is. ‘Mensen zijn vaker ziek en gestrest’. Natuurlijk maakt het ook uit wat het werk is dat je moet doen. ‘Niemand kan zich acht uur op een dag volledig concentreren, dus werken in een kantoortuin kan prettig en effectief zijn voor klusjes waar je niet je volle aandacht bij nodig hebt. In de uren dat het wel moet gebeuren, heb je daar een geschikte omgeving voor nodig’.

Stilte alstublieft!

Het kost tijd om weer terug te komen in je concentratie als je eruit bent. Niet alleen geluid, maar ook beweging leidt ons af. Langslopende mensen, beelden die bewegen, veel visuele prikkels. Van der Stigchel geeft als tip dat er met 'groen' (lees: planten) veel te doen is. Belangrijk is dat er per bedrijf en per functie nagedacht wordt over het soort werk en de behoefte.

Luister ook | Spreek je uit en schep vertrouwen

Iedere kantoortuin zou ook heldere stilteruimtes moeten hebben. Zoals de bibliotheek, waar je echt kunt studeren en waar iedereen geïrriteerd opkijkt als je gaat zitten fluisteren. Het is een regel waar mensen zich ook aan houden. Maak dat helder, ook op de werkvloer.

Een aandachtsambassadeur kan dit in de gaten houden, want het zorgt voor meer productiviteit. Hou hierbij rekening met individuele verschillen. Niemand is hetzelfde, er is geen one-size-fits-all oplossing die werkt.

Digitale afleiding

Ondernemer Pijnenborg is vooral bezig met de digitale afleiding. Hoe verminder je die? Het is een totaalplaatje in afleiding, waarbij cultuur een hele belangrijke rol speelt.

Van der Stigchel is ook bezig met de digitale afleiding op de werkvloer. De bereikbaarheid is een groot goed binnen organisaties. ‘Iemand die snel reageert wordt als betrouwbaar beschouwd, terwijl ik mij afvraag wat die persoon de hele dag aan het doen is', schets van der Stigchel. Als je de hele dag snel reageert wat doe jij dan nog echt? Je kunt de hele dag re-actief bezig zijn en daarmee je ‘likebility’ verhogen maar wat voeg je echt toe? Hij pleit voor heldere afspraken wat het communicatiekanaal is waarop je snel moet reageren (bijv whatsapp), waar de ‘gewone communicatie overheen gaat (bijv. slack) en waarop je ‘langzamer’ kan reageren (bijv mail). Zodat je niet de hele dag alle kanalen van minuut tot minuut moet bijhouden.