Waarom je bij problemen altijd naar het grotere plaatje moet kijken

Werkprofessor11 mei 202028 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Stel je voor: een drukke CEO heeft een secretaresse waarover hij niet echt tevreden is. Hij ziet dat ze haar best doet om al zijn afspraken in te plannen, maar hij vindt haar niet snel en daadkrachtig genoeg. Ondertussen krijgt hij in het weekend altijd leuke verzoeken binnen, die hij op eigen houtje inplant en elke maandag weer bij haar neerlegt.

| Podcast : Werkprofessor

Volgens Marijke Spanjersberg staren we ons bij samenwerkingsproblemen vaak blind op competenties en persoonlijkheden, maar kijken we te weinig naar de context en de relatie zelf. ‘It’s not personal, it’s the system', zeggen systeemdenkers vaak.

Luister terug | Hoe het ongezegde de besluitvomning beïnvloedt

Tegenwoordig is er veel aandacht voor ‘werken vanuit de bedoeling'. Systeemdenkers kijken naar de bedoeling, maar ook naar het gedrag en het effect van dat gedrag. Bedoelingen pakken lang niet altijd zo uit als je had gewild, omdat anderen weer andere bedoelingen hebben. De systeembenadering helpt ons om niet verstrikt te raken in al die goede bedoelingen, door de schijnwerpers juist te richten op de effecten van ons gedrag.

Goede bedoelingen

Wil je de grotere context van een probleem zien, zegt Spanjersberg, dan moet je bereid zijn ‘een foto te maken waar je zelf op staat’. Dus: niet alleen kritisch zijn op de ander, maar ook op jezelf.

Luister terug | Zo beïnvloed je gedrag

‘De meeste mensen handelen vanuit de beste bedoelingen', zegt Spanjersberg. Zo kan bovenstaande CEO denken dat hij zijn secretaresse werk uit handen neemt door zelf afspraken in te plannen, maar ondertussen schopt hij haar planning in de war.

Spanjersberg wil maar zeggen: goede bedoelingen kunnen alsnog een negatief effect hebben. In deze aflevering van Werkprofessor hoor je hoe je systeemdenken vandaag nog kunt toepassen in je eigen bedrijf.

De tips uit deze podcast:

1. It’s not personal, it’s the system; kijk bij problemen niet alleen naar iemands competenties maar ook altijd naar de context;

2. Er zijn geen losse problemen, problemen zitten altijd aan mensen vast;

3. Probeer te luisteren naar het verlangen achter het verwijt.

Links:

http://www.systeemdenkenindepraktijk.nl/ – het boek van Marijke met tips over hoe je systeemdenken je bedrijf kunt toepassen