Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor18 mei 202030 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onzekerheid is niet alleen vervelend, het is ook ongezond. Dat blijkt uit een klassiek Amerikaans onderzoek van Judith Rodin en Ellen Langer naar de invloed van controlegebrek op de gezondheid. De ouderen in een verzorgingstehuis die meer controle hadden – bijvoorbeeld op hun maaltijdkeuze – hadden een minder grote kans om te overlijden dan de ouderen met minder controle.

| Podcast : Werkprofessor

Beluister ook | Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt

Geen wonder dus, zegt Frenk van Harreveld, dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de lockdown werd aangekondigd. ‘Er is niks engers dan te worden blootgesteld aan een risico dat onzichtbaar is. Hamsteren, mondkapjes: in een pandemie geeft het mensen een gevoel van controle.’

Beluister ook | In Bedrijf Blijven | Wat als cursussen niet doorgaan?

Zekerheid uitstralen

Thuiswerken met jonge kinderen, inkomensonzekerheid, een ongewisse toekomst: veel werknemers worden momenteel op de proef gesteld. Als werkgever is het daarom belangrijk om vertrouwen en zekerheid uit te stralen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Hoe je dat doet? Daarvoor moet je weten uit welke elementen vertrouwen precies bestaat. Je hoort het in deze editie van Werkprofessor.

De tips uit deze podcast:

1. Realiseer je wat onzekerheid met mensen doet;

2. Communiceer met zekerheid; ook over de dingen die je niet zeker weet;

3. Help je werknemers met het aanbrengen van orde en structuur.