Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)
Het zijn onzekere tijden. We zeggen het zo vaak tegen elkaar dat het inmiddels een cliché geworden is. Wat doet onzekerheid met mensen? En wat biedt houvast? Vandaag te gast bij Werkprofessor: Frenk van Harreveld, hoogleraar gedragsbeïnvloeding en verbonden aan de Wetenschappelijke adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVM.
Onzekerheid is niet alleen vervelend, het is ook ongezond. Dat blijkt uit een klassiek Amerikaans onderzoek van Judith Rodin en Ellen Langer naar de invloed van controlegebrek op de gezondheid. De ouderen in een verzorgingstehuis die meer controle hadden – bijvoorbeeld op hun maaltijdkeuze – hadden een minder grote kans om te overlijden dan de ouderen met minder controle.
| Podcast
Werkprofessor
Beluister ook | Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt
Geen wonder dus, zegt Frenk van Harreveld, dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de lockdown werd aangekondigd. ‘Er is niks engers dan te worden blootgesteld aan een risico dat onzichtbaar is. Hamsteren, mondkapjes: in een pandemie geeft het mensen een gevoel van controle.’
Beluister ook | In Bedrijf Blijven | Wat als cursussen niet doorgaan?
Zekerheid uitstralen
Thuiswerken met jonge kinderen, inkomensonzekerheid, een ongewisse toekomst: veel werknemers worden momenteel op de proef gesteld. Als werkgever is het daarom belangrijk om vertrouwen en zekerheid uit te stralen.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Hoe je dat doet? Daarvoor moet je weten uit welke elementen vertrouwen precies bestaat. Je hoort het in deze editie van Werkprofessor.
De tips uit deze podcast:
1. Realiseer je wat onzekerheid met mensen doet;
2. Communiceer met zekerheid; ook over de dingen die je niet zeker weet;
3. Help je werknemers met het aanbrengen van orde en structuur.

Werkprofessor
In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!