Zo wordt je bedrijfsvoering écht duurzaam

Werkprofessor17 aug 202029 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Volgens Jan Jonker zouden bedrijven nu al moeten nadenken over mogelijke schaarste in de toekomst. Hoe zorg je dat je naar een circulair bedrijfsmodel gaat, waarbij je niet meer afhankelijk bent van anderen en zelf impact gaat maken? Bedrijven zouden de focus niet moeten leggen op het harder laten rinkelen van de kassa, maar het maken van impact.

Zeg ondernemer, voor wie maak jij eigenlijk een product of dienst?

De vraag voor wie je jouw product of dienst ontwikkelt, is van belang om de waarde van je bedrijf vast te stellen. Kijken we naar materiële goederen, dan zien we dat er steeds minder waarde aan bezit wordt gehecht. In combinatie met schaarste, is dit dus hét moment om als bedrijf na te denken over een vorm van ondernemen waarin bezit een minder grote rol speelt. Het voorbeeld van de leaseauto kennen we al, maar volgens Jonker kun je dit principe gerust doortrekken naar het snijvlak tussen producten en diensten.

Luister ook | De eeuw van mijn dochters: Wat bezitten mijn dochters straks?

Wat de echte prijs van een product is

‘We zullen de echte prijs voor een product gaan betalen. Het kan niet zo zijn dat we voor enkele euro’s een kledingstuk kunnen kopen, zonder dat de kosten voor het vervoer in een grote vervuilende boot niet in de prijs terugzien’, aldus Jonker. Hier spreek Jan Jonker ook de politiek aan op haar verantwoordelijkheid. Zijn oproep: ‘De tijd van pappen en nathouden is voorbij. Pas het fiscaal en juridische stelsel aan zodat een economie van waardebehoud echt mogelijk wordt en stel jezelf de vraag ‘in welke duurzame toekomst investeert ik eigenlijk?’

Links

Lees meer over de boeken van Jan Jonker en download hier gratis zijn nieuwe boek.

Neem voorbeeld aan deze bedrijven, met een duurzame bedrijfsvoering: DutchSpirit, Peeze, Interface, Moonen Packaging en Faber Halbertsma Group.

Luister binnenkort de Nationale Duurzame Troonrede via Duurzame Dinsdag.

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com