Dit is de economie van de toekomst

Werkprofessor7 sep 202029 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

‘Als mensen werken, moet het lonen. Je zou met je salaris een gewoon leven moeten kunnen leiden, zonder afhankelijk te zijn van toeslagen.’ Dat zegt Sander Heijne. Hij signaleert dat dit steeds minder mensen lukt. ‘Werkend Nederland zit in de knel, terwijl vermogenden steeds sterker worden’. Een zorgwekkende ontwikkeling, volgens hem.

Wat kun je met jouw bedrijf doen?

In de zoektocht naar een oplossing, ziet Heijne een rol weggelegd voor bedrijven en ondernemers. Het is eigenlijk vrij simpel: ‘Betaal mensen een tarief of salaris waarvan ze daadwerkelijk kunnen rondkomen’ In zijn eigen mediaproductiebedrijf doet Heijne dit ook. Het maakt hem wat duurder dan concurrenten, maar tegelijkertijd ziet hij dat mensen graag voor hem werken en ook nog eens goed werk afleveren.

Het systeem moet anders

Natuurlijk kunnen bedrijven het niet alleen. Volgens Heijne kan de overheid meer doen. Slecht werkende systemen moeten op de schop. Het minimumloon moet omhoog, het belastingstelsel kan beter en wonen moet weer bereikbaar en betaalbaar worden voor iedereen.

Verder in deze podcast

Verder praat Wendy van Ierschot in deze aflevering van de Werkprofessor met Heijne over klimaatverandering, waarom corona hem hoop geeft en een nieuwe manier om als maatschappij de problemen van de huidige tijd tegemoet te treden.

Links

Meer over Sander Heijne

Item van EenVandaag over het boek van Sander Heijne en Hendrik Noten

Het boek Fantoomgroei

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com