Zo creëer je een inclusieve werkplek

Werkprofessor14 sep 202032 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Inclusieve werkplek

Als bijzonder hoogleraar Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender werknemers op het werk weet Jojanneke als geen ander dat veel mensen op een inclusieve werkplek denken te werken, maar toch lukt het veel mensen niet om op het werk volledig zichzelf te zijn.

Denk na over je vragen

Je zult als leidinggevende waarschijnlijk denken dat je open staat voor alles, maar hoe kom je erachter of dit ook zo is? Ga het vooral niet aan je mensen vragen, dan zul je geen betrouwbaar antwoord krijgen. Wat je wel kunt doen, is nagaan of je acties en de vragen die je stelt iedereen de ruimte geven om zich daarin te herkennen. De NS ging je al voor door niet meer te spreken van dames en heren, maar van ‘reizigers’.

Luister ook | Ondernemersdesk: ‘Positieve trend in benoeming vrouwen aan de top’

Hoe creëer ik dan een inclusief bedrijf?

Jojanneke schetst een stappenplan dat je op weg helpt naar een inclusief bedrijf. ‘Breng in kaart waar je nu staat. Welke verschillen kun je aan jouw mensen zien? ga vervolgens na welke onzichtbare verschillen er zouden kunnen zijn. Maak deze verschillen vervolgens bespreekbaar en benadruk de perspectieven die je mist als er bepaalde groepen minder vertegenwoordigd zijn. Ontwikkel tot slot een systematisch en organisatiebreed beleid, vraag bij die stap vooral de hulp van een externe expert.’

Ook in de podcast

In de podcast legt Jojanneke de business case uit achter het belang van het kennen van elkaars seksualiteit op de werkvloer. Tot slot staat ze samen met Wendy van Ierschot stil bij de verschillen omtrent inclusiviteitsbeleid bij kleine en grote bedrijven.

Links

Lees hier meer over Jojanneke en haar onderzoeken

Informatie over de Nederlandse inclusiviteit monitor waar Jojanneke bij aangesloten is

Harvard Business Review leeslijst over racisme op de werkplek

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com