Geen talent? Geen probleem!

Werkprofessor5 okt '20 06:0027 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jeroen schreef het boek ‘De wetenschap van succes’, waarin hij beschrijft hoe het talent van Mozart te reproduceren is. “We moeten op een andere manier naar talent gaan kijken” legt hij uit. Talent wordt meestal gezien als een aangeboren kwaliteit waar je niets voor hebt hoeven doen, een genetisch cadeautje. Toch ligt het volgens Jeroen anders; “slechts 5% is aangeboren, de andere 95% procent bereik je door gebruik te maken van drie hefbomen”.

Hoe zet je de motor aan?

De eerste hefboom heet ‘de motor’, die speelt in op passie en zingeving. Jeroen legt uit dat passie de sleutel is om de motor bij mensen aan te zetten. Hoe je er dan achter komt wat jouw passie eigenlijk is legt hij ook uit. De kern van passie is namelijk interesse, het is heel makkelijk om achter je interesse te komen. Je kunt gewoon een online test doen. En hoe simpel het ook klinkt, vaak zijn de resultaten voor mensen verassend volgens de Flander. En ze zijn niet alleen interessant voor de persoon die de test afneemt. Ook voor werkgevers zijn de resultaten heel bruikbaar.

Doe hier een interessetest

Oefenen, oefenen, oefenen… maar wel op de goede manier!

Als je hebt ingespeeld op de interesse van mensen is het tijd voor de volgende hefboom: elke stap in een leerproces vraagt om een andere manier van oefenen. “We oefenen voornamelijk op het niveau waarop we vandaag zitten, maar daarmee ontwikkel je jezelf erg weinig”, aldus de Flanders. Hij legt uit dat je een trainingsprogramma neer moet zetten van een niveau dat nét iets te moeilijk is. Dit niveau zoeken is voor organisaties essentieel voor de ontwikkeling van hun medewerkers.

Optimisme als indicator van succes

De laatste hefboom draait om tegenslagen. Want hoe ga je ermee om, als alles tegen zit? Optimisme blijkt een belangrijke indicator voor succes. Maar voor wie het glas half leeg is; niet getreurd! Ook dat optimisme is maakbaar… Luister de podcast om te ontdekken hoe!

Links

Lees hier meer over Jeroen de Flander

Het boek ‘De wetenschap van succes’ kun je hier vinden

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com