Een robot in jouw bedrijf?

Werkprofessor1 mrt 202130 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Gaby Odekerken is professor Customer-Centric Service Science aan de Maastricht University en doet onderzoek naar robots op de werkvloer. De focus ligt niet op robotisering in productie, maar echt op zichtbare plekken zoals restaurants of een servicebalie.

Fast casual dining

Robots komen natuurlijk als eerste in actie op plekken die daar direct geschikt voor zijn. Een voorbeeld is een restaurant in Maastricht, waar robots worden ingezet voor een snelle en goede dienstverlening en het ondersteunen van het personeel. “Ik denk dat we in toenemende mate gaan zien dat robots het menselijk werk gaan aanvullen”, legt Gaby uit. “We hebben behoefte aan menselijk contact en door robots in te zetten kan personeel vrij worden gespeeld voor dat wat belangrijk is.”

Op mijn werkvloer?

In de podcast nodigt Gaby ondernemers uit om met hun medewerkers in gesprek te gaan. “Ik hoor zorgmedewerkers zeggen dat ze het jammer vinden dat ze weinig tijd hebben aan het bed, zet dan robots in om die routineklussen uit te voeren. Op elke werkvloer zijn er routineklussen, ga dus in gesprek met je medewerkers en zorg dat zij met het goede bezig gaan.”

Verder gaan we tijdens deze podcast in op de angst voor robots, de business case en het stappenplan voor het daadwerkelijk aanschaffen van een robot.

Links

Meer over Gaby Odekerken

Het onderzoek naar robots van de Maastricht University

Het boek dat besproken wordt in de podcast: Machines Like Me - Ian McEwan

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com