Je team voelt zich onveilig

Werkprofessor22 mrt 202129 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hans van der Loo heeft met zijn onderzoeksteam in het afgelopen jaar aan tienduizend mensen gevraagd naar hun psychologische veiligheid op de werkvloer. De conclusie: het gaat niet goed met de psychologische veiligheid op de Nederlandse werkvloeren. Hij schreef, samen met Joriene Beks, daarover het boek ‘Psychologische veiligheid’.

Het probleem

Hans beschrijft een aantal problemen. Volgens hem zijn er vijf elementen op basis waarvan het misgaat met psychologische veiligheid. In de podcast loopt hij ze alle vijf langs: inclusie, participatie, bespreekbaarheid van fouten, mate van betrokkenheid en creativiteit, en mate van positiviteit. Aan de hand van de vijf elementen kun je het probleem in jouw organisatie vaststellen.

De oplossing

'Het liefst gaan we allemaal systemen, procedures en plannen bouwen onder de noemer van een ‘psychologische veiligheidsbeleid’, dat is vaak niet de oplossing', aldus Hans. Het is veel zinvoller om heel gericht aan de slag te gaan, stel bijvoorbeeld eens de vragen: is er op de werkvloer inclusie? Is er positiviteit? Doet iedereen mee? Als je op een van de vragen een negatief antwoord moet geven, heb je een ontwikkelpunt ontdekt. In de podcast legt Hans van der Loo de factoren achter psychologische veiligheid uit, aan de hand daarvan legt hij uit hoe je met een ontwikkelpunt aan de slag kunt.

Link

Meer over Hans van der Loo

Het boek

Psychologische Veiligheid

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com