“Zo doen we dat hier, en dat ga jij niet veranderen”

Werkprofessor17 mei 202128 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

In 2012 begonnen Annemieke Figee en Leonie van Rijn hun samenwerking. Beide dames zijn psycholoog en teamcoach van achtergrond en richten zich nu op het helpen van organisaties. In 2015 schreven ze hun eerste boek ‘Groepsdruk’ en dat werd een groot succes. Nu richten ze zich in hun nieuwe boek op “Ongeschreven regels”.

Goed of slecht

“Ongeschreven regels hebben altijd voor- en nadelen en pakken voor ieder team anders uit”, vertelt Annemieke ons. Dat houdt in dat we in dit onderwerp heel erg moeten kijken naar de situatie en de omstandigheden: geen enkel team is hetzelfde. Om ongeschreven regels boven tafel te krijgen en bespreekbaar te maken hebben Leonie en Annemieke een spel ontwikkeld met situaties. Wendy doet hierbij ook een boekje open over wat er op de kaartjes bij haar organisatie VIE People zou staan.

Afstand nemen

Als je leidinggevende bent en je merkt dat je team last heeft van ongeschreven regels “dan ben je geneigd om vooral op de inhoud te gaan zitten” legt Leonie uit. Wendy maakt de vergelijking met voetbal op het moment dat Leonie de oplossing hiervoor aandraagt: “ik moet gelijk denken aan voetbal, waarbij de beste spelers niet oog hebben voor de bal, maar juist bezig zijn met wat er in de rest van het veld gebeurd”. Wil jij weten hoe je dit in de praktijk toepast? Luister dan de hele podcast.

Links

Meer over Leonie en Annemieke

Het boek “Ongeschreven regels”

Het spel dat in de podcast besproken wordt

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.