Data science: juridische en ethische vraagstukken

Werkprofessor5 jul 202130 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Gijs van Dijck is Professor in Private Law aan de Maastricht Universiteit. Hij heeft een juridische achtergrond en deed veel empirisch onderzoek tijdens zijn promotie met een specialisatie in netwerkanalyses. Op dit moment focust Gijs zich vanuit het BISS op projecten met bedrijven. Daarin is Gijs de expert op het gebied van juridische en ethische vraagstukken bij het gebruik van data science.

Data-ethiek

“Hoe goed is de kwaliteit van je data en hoe goed zijn de conclusies die je daaruit trekt?”, vraagt Gijs zich vaak af. Een veelvoorkomend misverstand is dat data-ethiek, waarbij een bewuste afweging gemaakt wordt over hoe we willen dat er met data om mag worden gegaan, een ‘juiste’ manier van omgang met data voorschrijft. Dat we regels kunnen maken voor ‘juist’ gebruik en als een organisatie die regels toepassen ze ‘goed’ bezig zijn. Ook aan data-ethiek zitten keerzijden en Gijs vertelt waarom.

Bedrijven en data science

Er bestaan natuurlijk al “off the shelf” producten; de systemen die al getest zijn en je zo over kan nemen. Maar wat is hier het probleem mee? Weten bedrijven waar ze voor kiezen? En wat kan er mis gaan? De belangrijkste boodschap van Gijs: “Hoe minder je weet hoe kritischer je moet zijn.” Luister naar de podcast en kom erachter waarom een kritische houding belangrijk is en hoe je dit beter kan beoordelen.

Links

Meer over Gijs van Dijck

Alles over het Brightlands Institute for Smart Society (BISS)

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.