Een frisse kijk op 10 miljoen jaar leiderschap

Werkprofessor27 sep 202130 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Leon Schaepkens studeerde economie aan de HEAO en koos daarna voor een studie bestuurskunde, rechten & psychologie aan de universiteit. Hij is expert op het gebied van organisatieverandering, leiderschap, coaching, teamontwikkeling, assessment, bestuur & politiek, HRM, arbeid en gezondheid. Daarnaast richtte hij zijn eigen bedrijf op; Schaepkens BV, waarmee hij organisaties, teams en managers adviseert en begeleidt.

Leren van de geschiedenis

Leon noemt het in zijn boek ‘het Savanne brein’; het product van miljoenen jaren leven als jager-verzamelaar. Geprogrammeerd om in groepsverband te overleven en constant op zoek naar volvulling van onze basisbehoeften. Waar de huidige managementboeken vooral praktische tips geven, is het volgens Leon belangrijk om dieper in het brein te graven om mensen aan te zetten tot verandering. Leon vertelt.

De basisprincipes van leiderschap

“Ieder brein heeft de volgende zes basisbehoeften: veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en leren omgaan met grenzen”. Succesvolle leiders voorzien in al deze basisbehoeften. Ben jij benieuwd hoe jij als leidinggevende deze basisbehoeften toepast en met minder stress en meer plezier succesvol kan zijn? Luister dan nu deze episode van de Werkprofessor.

Links

Meer over Leon Schaepkens

Zijn boek '10 miljoen jaar leiderschap'

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.