Stap in je politieke managementschoenen en wordt effectiever

Werkprofessor3 jan 202228 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De werkvloer is chaotisch en complex. Maar met tips uit het nieuwste boek van Math de Vaan, “Machiavelli op de Werkvloer”, wordt het hopelijk een stuk minder chaotisch en complex. 

Math de Vaan is organisatieadviseur bij Van de Bunt Adviseurs als geassocieerd partner. Daarnaast is hij cultureel antropoloog en socioloog en promoveerde aan de Nyenrode Business Universiteit waar hij zijn onderzoek uitvoerde. 

Machiavelli op de Werkvloer

Het boek start met een voorbeeld uit de klassieke werkwereld. Je hebt een advies geschreven, dat vindt iedereen goed. Vervolgens ga je de organisatie in. Daarna loopt in de organisatie de kar helemaal vast. Waarom die kar vastloopt heeft Math onderzocht. 

De drie eigenschappen

Math bespreekt drie eigenschappen uit zijn boek, namelijk persoonlijk netwerk, sociale scherpzinnigheid en interpersoonlijke communicatieve vaardigheden. 

Sociale scherpzinnigheid, wat wordt hiermee bedoeld? Volgens Math hoor je vaak, wanneer men het heeft over politiek op de werkvloer, dat ze wel weten hoe de hazen lopen. “Daar willen ze eigenlijk iets mee zeggen van ‘ik weet wel wie op welke manier handelt’. Maar daar hoort eigenlijk ook bij dat je je afvraagt waarom die hazen zo lopen. Daar bedoel ik eigenlijk mee te zeggen, dat je weet wat het belang van iemand anders is. Als je bijvoorbeeld hetzelfde wil in een organisatie, jij en een collega-manager, dan kun je met haar een groepje vormen, een coalitie. En hoe je dan samen voor wat jullie belangrijk vinden strijden. Hoe anderen in de wedstrijd zitten is vreselijk belangrijk”.

Benieuwd naar de andere eigenschappen? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Math de Vaan.

Vind hier het boek!

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.