De drie kwaliteiten van een goede leider

Werkprofessor16 mei 202229 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Google op wat is de beste leiderschapsstijl en je vindt meer dan 40 duizend resultaten. Mensen vragen ook: Welke 4 leiderschapsstijlen zijn er, Wat is een goede leider. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat niet één stijl de juiste is, maar dat het afhangt van de situatie. Hoe selecteer je dan de juiste leider binnen jouw organisatie of de juiste stijl op het juiste moment? En kan dat eigenlijk wel, dat je zelf meerdere stijlen hebt?

Janka Stoker schreef het boek ‘goede leiders zweven niet’. Zij is Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering en directeur van het expertisecentrum “In the LEAD”, wat onderzoek doet naar leiderschap. 

One size fits all

Situaties kunnen heel verschillend zijn. Janka vertelt: “Neem het ziekenhuis daar moet er iemand zijn die zegt ‘jij doet dat en jij doet dat, anders gaat zij dood’. Maar als je dat op een Universiteit doet ‘Pietje moet dit doen en ga jij eens even snel dat onderzoek doen’, dan werkt dat totaal niet”. In verschillende situaties werken verschillende leiderschapsstijlen wel of juist helemaal niet. 

Daarnaast heb je op de werkvloer ook nog eens verschillende situaties die zich kunnen voordoen. En ook dan heb je weer verschillende leiderschapsstijlen nodig. Zo heb je de ene keer een meer coachende rol en de andere keer heb je iemand nodig die echt de leiding kan nemen. 

“Wat je dan kan doen is kijken naar een situatie en daar de juiste leider bij zoeken”, aldus Janka. 

Superhelden

Volgens Janka is het een illusie om te denken dat we mensen moeten hebben die alles kunnen. De oplossing ligt eigenlijk gewoon in een teamconstructie. “We hebben een managementteam of op een bepaald niveau mensen zitten. Zij hebben verschillende rollen en die rollen laten we aansluiten aan hun sterke kwaliteiten. De een heeft van nature meer empathie dan de ander. Zo heeft Steve Jobs iemand met empathie naast hem staan, omdat hij dat minder in zich heeft”.

Benieuwd wat Janka nog meer heeft te vertellen over verschillende situaties en leiderschapstypes? Luister dan de nieuwe aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Janka

Het boek: Goede leiders zweven niet 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.