De beste strategieën voor generatiediversiteit

Werkprofessor29 mei 202328 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Generatiediversiteit is weer een nieuw woord dat voor mijn gevoel ineens ingeburgerd raakt. Nieuwe generaties op de werkvloer is niets nieuws. De nieuwste generatie komt op de arbeidsmarkt met een andere blik op de wereld dan hun voorgangers. Waar vroeger een nieuwe generatie met een ander wereldbeeld de arbeidsmarkt in kwam, komt de huidige nieuwe generatie ook met hele andere vaardigheden en manieren van communiceren op de markt. 

Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe versterken we organisaties in de toekomst door alle krachten te bundelen? 

Hajar behoort zelf tot generatie Z, zet zich in voor jongeren participatie op de werkvloer en in bestuurskamers, met als doel om ervoor te zorgen dat de nieuwste generatie op een gelijkwaardige manier wordt vertegenwoordigd en gehoord. Als onderdeel van deze missie was zij Youth Representative bij de United Nations. GenZ is geboren tussen 1995 en 2010.

Uitblinken

Waar blinkt Gen Z nu echt in uit? “Heel veel dingen”, grapt Hajar. Maar als ze er een moet kiezen dan staat transparantie bovenaan de lijst.  “Dat betekent dat je deelt wat goed gaat, maar ook delen wat niet zo goed gaat. Of dat dan in je persoonlijke leven is of dat dat gaat over het bedrijf waar je voor werkt, dat is iets wat echt heel belangrijk is voor deze generatie.”

Gen Z werd geboren tussen 1995 en 2010. Dat is niet voor niets zo. Er is bewust gekozen voor het jaartal 1995, omdat dit het jaartal was waarin internet mainstream werd. Deze generatie is opgegroeid met een constante informatiestroom vanuit het internet. “Gen Z kent geen tijd zonder. Dat is natuurlijk ook wel iets met social media waarin je heel veel blootlegt en laat zien aan de wereld.”

Mentale gezondheid

Laten we vooropstellen dat iedereen binnen iedere generatie weer anders. Niet iedere persoon binnen een generatie is en denkt hetzelfde. Maar wat je volgens Hajar wel kan zien is dat de tijdgeest waarin generaties opgroeien, wel degelijk invloed hebben hoe er naar bepaalde situaties wordt gekeken. “Bij Gen Z is het super uniek dat zij altijd internet hebben gehad. Ze hebben alles over de hele wereld meegekregen. Ik hoor over hongersnood, oorlog, overstromingen, tsunami's. Dit is een generatie die zich op jonge leeftijd al extreem bewust is van de wereld om zich heen. Psychologen zien hiervan twee gevolgen. Enerzijds is Gen Z heel empatisch, maar tegelijkertijd ook veel mentale problematiek, omdat het veel is om te dragen. Dus als je kijkt naar de werkvloer dan is er een grote vraag voor aandacht aan mentale gezondheid.”

Luister nu de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast en kom erachter wat de verschillende generaties van elkaar kunnen leren en hoe je deze krachten in de toekomst kan inzetten voor jouw bedrijf!

Links

Meer over Hajar Yagkoubi 

Artikelen over Gen Z:

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Artikel 4

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.