Onderzoekers denken een verband te hebben gevonden tussen een mondbacterie en Alzheimer
Steeds vaker wordt de link gelegd tussen het ontstaan van Alzheimer en bacteriën die vanuit een ontsteking ergens anders in het lichaam in de hersenen terechtkomen. De nieuwste verdachte is een mondbacterie. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Krakau veroorzaken enzymen van deze bacterie eiwitophopingen in de hersenen die de celwerking verstoren. Ze denken ook al een medicijn te hebben gevonden dat dit proces afremt, maar hoogleraar moleculaire biologie Wim Crielaard, ziet de bacterie in de toekomst liever helemaal niet meer in hersenen belanden.
Crielaard denkt dat we in de toekomst een heel eind komen met preventieve tandheelkunde. Als we de mondflora goed genoeg begrijpen, kun je bij de tandarts straks een simpel testje doen dat afwijkingen detecteert nog voor er problemen ontstaan. Hij gaf ook nog een tandpasta-tip. Heb je ontstekingen in de mond, gebruik dan geen tandpasta tegen gaatjes. Dat heeft dan weer alles te maken met de zuurgraad in je mond.
Het hele onderzoek is hier terug te lezen.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?