Onderzoekers bepalen de grens van ons uithoudingsvermogen
Bij extreem langdurige inspanningen blijkt het niet uit te maken wie je bent, hoe goed je bent in de sport, of hoeveel je eet: iedereen loopt volgens dit onderzoek tegen dezelfde fysieke eindgrens van energieverbruik aan. Fysioloog John Speakman en evolutionair antropoloog Herman Pontzer begonnen hun onderzoek bij deelnemers van de Race Across the USA waarbij hardlopers maanden lang, bijna elke dag de afstand van een marathon liepen. Dat telden ze op bij gegevens van vergelijkbare sportevenementen en toen zagen ze een duidelijke limiet van het aantal calorieën dat onze spijsvertering effectief kan verwerken per dag: 2,5 keer wat we verwerken in ruststand.
Aan de Universiteit van Maastricht werken ook wetenschappers aan dit onderwerp. Onderzoeker Guy Plasqui keek bijvoorbeeld naar de Tour de France en de Giro d'Italia. Pontzer is een bekende van hem en Plasqui ziet dit nieuwe onderzoek vooral als een uitdaging. Hij vermoedt dat wielrenners namelijk wel eens door dit plafond heen zouden kunnen breken als ze even lang onderweg zouden zijn. Wordt vervolgd dus.
Nog een leuk weetje: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zitten al snel rond 2,2 keer het energieverbruik in ruststand en zitten daarmee dus niet ver van de topsporters af.
Lees hier meer over het onderzoek.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?