Is de kakkerlak ons voor altijd te slim af?
Kakkerlakken zijn robuuste beestjes, dat weten we, maar uit onderzoek naar pesticide en het ontwikkelen van resistentie blijkt dat we ze toch weer hebben onderschat. Zes maanden lang hebben wetenschappers met verschillende combinaties geprobeerd een kolonie Duitse kakkerlakken ui te roeien en dat lukte ze behoorlijk slecht. Sommige beestjes bleken - als ze een ronde overleefden - niet alleen resistent tegen deze, maar ook andere pesticiden te worden. Als je dan bedenkt dat een vrouwelijke Duitse kakkerlak 50 nakomelingen kan maken in 3 maanden, dan heb je in een jaar 4 generaties met 10 miljoen nakomelingen die resistent zijn.
Wetenschappers zien ook regelmatig het nut in van kakkerlakken. In Amerika keken ze of ze ingezet konden worden in reddingsoperaties door met een chip hun voorpootjes te bedienen, in China worden ze massaal gekweekt om afval te verwerken en in India werd al eens een pleidooi gehouden voor het innemen van kakkerlakkenmelk in supplementvorm.
Meer over het recente onderzoek naar resistentie lees je hier.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?