Jarenlang zochten onderzoekers op verkeerde plek naar oorzaak oogaandoening
Jarenlang zochten onderzoekers in de hersenen naar de oorzaak van een bekende oogaandoening, nu blijkt dat ze al die tijd op de verkeerde plek keken. Toen onderzoeker Maarten Kamermans een presentatie gaf over de werking van het netvlies en de eiwitten die daarbij komen kijken, ging er bij een kinderoogarts in het publiek meteen een belletje rinkelen. Enkele van zijn patiënten - met de aangeboren oogaandoening nystagmus, wat oogtrillingen veroorzaakt - hadden namelijk een afwijking in één van die eiwitten. De twee spraken elkaar na de presentatie tijdens de borrel en dat inspireerde Kamermans vervolgens om verder onderzoek te doen. Wat bleek: een gemuteerd eiwit in het netvlies - en niet neuronen in de hersenen zoals eerder werd gedacht - veroorzaakt de ziekte. Met deze vondst wordt het nu ook mogelijk om naar een geschikte behandeling te gaan kijken.
In deze audio hoor je onderzoeker Maarten Kamermans van het Nederlands Herseninstituut. Lees hier meer over zijn onderzoek.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?