Eeuwenoude bordspellen ontcijferen met kunstmatige intelligentie
Bordspellen worden al eeuwenlang gespeeld, maar hoe kun je nu nog achterhalen wat toen de regels waren? Onderzoeker Cameron Browne van de Universiteit Maastricht was benieuwd of hij daar een oplossing voor kon bedenken door zijn kennis over kunstmatige intelligentie en zijn voorliefde voor bordspellen te combineren. Daaruit kwam een heel nieuw onderzoeksveld: digitale archeoludologie. Een combinatie van moderne technologie in de vorm van een softwareplatform genaamd Ludii en archeologie. Door alle eigenschappen van de spellen te vertalen naar kleine brokjes computerdata, moet het straks mogelijk worden om te reconstrueren hoe er duizenden jaren geleden werd gegamed.
Browne ontwerpt zelf al zo'n 20 jaar bordspellen, de kennis die hij daarbij opdeed hielp om de basis te maken voor deze nieuwe software. Zo'n 100 spellen en puzzels komen uit zijn keuken. Hij ontwierp ook software die zelf spellen kan ontwerpen. Het meest populaire spel dat Brown heeft uitgebracht is niet door hem gemaakt, maar door zijn software. The student becomes the master..
Lees hier meer over het onderzoek van Cameron Browne waarin hij kunstmatige intelligentie gebruikt om eeuwenoude bordspellen te ontcijferen.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?