Nobelprijs naar bedenkers lithium-ionbatterij: hoog tijd volgens experts
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Volgens het Nobelcommitée heeft de lithium-ionbatterij ons leven veranderd door de basis te leggen voor een draadloze maatschappij die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Ook veel collega-onderzoekers vinden het niet meer dan terecht (en zelfs hoog tijd) dat de Nobelprijs voor de scheikunde naar de drie onderzoekers gaat die samen de lithium-ionbatterij mogelijk hebben gemaakt.
De batterij is tegenwoordig niet meer weg te denken uit elektrische auto's, laptops en telefoons en ondanks dat er alweer wordt nagedacht over batterijen van andere materialen, zit er nog aardig wat rek in de potentie van de lithiumion-batterij zelf. Door de gebruikte materialen en de onderlinge reacties te verbeteren zou hij nog veel efficiënter kunnen worden.
Whittingham ontdekte in de jaren 70 voor het eerst de grote elektrische potentie van lithium-ionen. Zijn versie van de batterij van een indrukwekkende twee volt was nog te gevaarlijk om in gebruik te nemen. Goodenough (met 97 jaar de oudste winnaar ooit) zette een volgende stap en kreeg de batterij naar 4 volt, maar veilig genoeg was hij nog niet. Yoshino lukte het om in 1985 de eerste lithium-ionbatterij te maken die in gebruik genomen kon worden, en die meerdere keren opgeladen kon worden. Dankzij de drie onderzoekers kwam in 1991 de eerste lithium-ionbatterij op de markt.
In deze audio hoor je onderzoeker Mark Huijben van de Universiteit Twente en onderzoeker Marnix Wagemaker van de TU Delft. Lees hier meer over het Twente Centre for Advanced Battery Technology. Hier lees je meer over de Nobel Prize in Chemistry 2019.