Plastic nanodeeltjes beïnvloeden het gedrag van zebravislarven
We horen steeds vaker over het gevaar van plastic nanodeeltjes in onze leefomgeving, maar over de precieze gevolgen voor de gezondheid is nog weinig bekend. Onderzoekers uit Leiden hebben nu een verband gevonden tussen hyperactiviteit en plastic deeltjes. Ophopingen van de nanodeeltjes in zebravislarven blijken te zorgen voor een hele keten aan reacties: eerst een daling van het glucosegehalte, dan een hongersignaal aan de hersenen, waarna het cortisolniveau en daarmee het stressniveau steeg. Tegelijkertijd wordt ook extra glucose aangemaakt door de larven, waardoor de bloedsuikerspiegel steeg. Dit zorgde ervoor dat de larven met veel plastic deeltjes bij een stresstest hyperactief reageerden op de stimulans en als een gek gingen rondzwemmen.
Er kan nog geen directe vertaling worden gemaakt naar de mens, maar wij hebben wel een vergelijkbaar stressmechanisme. Of ons lichaam ook op een vergelijkbare manier reageert, moet nog onderzocht worden. Ook het mechanisme willen de onderzoekers nog verder gaan bekijken.
In deze audio hoor je onderzoekers Martina Vijver en Christian Tudorache. Lees hier meer over het onderzoek: Plastic nanodeeltjes maken zebravislarven hyperactief van het Instituut Biologie Leiden en het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?