Wetenschappers brengen in kaart welke vegetatie we vooral niet moeten kappen
Planten en schimmels kunnen er samen voor zorgen dat koolstof wordt vastgehouden in de bodem. Dan moet je alleen wel zorgen dat de juiste planten en schimmels overeind blijven. Een nieuwe kaart laat zien welke vegetatie we dan vooral niet moeten kappen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben hiervoor duizenden papers en een hele stapel biologische kennis over de samenwerking tussen schimmels en planten verwerkt. Op de kaart die ze daarmee wisten te maken is te zien waar de belangrijke samenwerkingsverbanden op aarde zitten. Zo weten we dus meteen waar de vegetatie te vinden is die goed is in het opslaan van koolstof. Het laat ook zien hoeveel we daarvan al hebben verloren.
Met behulp van de kaart konden de onderzoekers zien wat er in de afgelopen honderd jaar met deze samenwerkingen - of mycorrhiza - is gebeurd. We blijken met zijn allen 50 tot 75 procent van alle ecosystemen op het land te hebben veranderd. Dat hebben we voornamelijk gedaan door natuur om te zetten in landbouwgrond. Onze gewassen hebben wel samenwerkingen met schimmels, maar niet dat samenwerkingsverband waarmee koolstof vast wordt gehouden in de bodem. Zelfs na deze afname, slaan de huidige ecosystemen van vegetatie met schimmels wereldwijd nog steeds ongeveer 350 gigaton koolstof op. Voor ecosystemen met andere vegetatietypen is dat maar 29 gigaton.
In deze audio hoor je Nadia Soudzilovskaia van de Universiteit van Leiden. Lees meer over het onderzoek in Nature Communications: Global mycorrhizal plant distribution linked to terrestrial carbon stocks.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?