Het wegpoetsen van bacteriën zou schimmels wel eens de vrije hand kunnen geven
Denk je dat je lekker bezig bent met je schoonmaakmiddel, maak je daarmee eigenlijk de weg vrij voor hele andere organismen om je huis te koloniseren. Tenminste, dat suggereert nieuw onderzoek. Wetenschappers kwamen erachter toen ze wilden kijken wat urbanisatie voor invloed heeft op de menselijke biologie. Ze namen 2300 samples van huizen, mensen en huisdieren die zowel op het platteland, als in de stedelijke omgeving wonen. Er waren behoorlijk wat verschillen te zien. Ook wat betreft bacteriën en chemische stofjes afkomstig van onder andere schoonmaakmiddelen, maar het meest opmerkelijk was dat de hoeveelheid schimmels en de variatie in schimmels toenam naarmate de omgeving stedelijker werd.
Harde conclusies kunnen nog niet direct worden gemaakt, daarvoor zou het onderzoek op meerdere plekken ter wereld herhaald moeten worden en zijn experimenten nodig. Ook is nu nog niet gekeken naar de gezondheidsgevolgen van de vondst. Wel is het volgens de onderzoekers aannemelijk dat het wegpoetsen van bacteriën iets te maken kan hebben met de toename van schimmels. Wat ook nog een rol zou kunnen spelen is resistentie en de manier waarop huizen zijn gebouwd.
In deze audio hoor je Laura-Isobel McCall van de Universiteit van Oklahoma. Lees meer over het onderzoek in Nature: Home chemical and microbial transitions across urbanization.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?