Ruimtereizen kunnen er bij astronauten voor zorgen dat hun bloedtoevoer omdraait
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Onderzoekers van de NASA hebben een verbazende ontdekking gedaan: reizen in de ruimte kan de bloedtoevoer in het lichaam van astronauten stoppen en zelfs omdraaien. De wetenschappers hebben zes maanden lang 11 gezonde astronauten die aan boord waren van het International Space Station onderzocht. Bij een routine echo op dag 50 van hun missie bleken 7 van de 11 bemanningsleden een gestokte of zelfs omgekeerde bloedtoevoer te hebben in een belangrijke ader die aan de zijkant van de nek zit. Deze ader is normaal juist verantwoordelijk voor het laten weglopen van bloed uit de hersenen, het gezicht en de nek.
Vorig jaar ontdekten onderzoekers bij astronauten ook een toename van vocht in de hersenen, die zelfs 6 maanden na thuiskomst nog niet helemaal is afgenomen. Als je deze twee onderzoeken optelt zou je denken dat nog langere missies - zoals naar Mars - misschien niet zo'n goed idee zijn. Toch verwachten sommige onderzoekers dat dit wel mee zal vallen, we moeten alleen nog 'even' bedenken hoe we bovengenoemde problemen kunnen voorkomen of in het ergste geval: onderweg verhelpen.
In deze audio hoor je onderzoeker Angelique van Ombergen van de Universiteit Antwerpen. Lees hier meer over haar onderzoek: Brain Tissue–Volume Changes in Cosmonauts. Lees hier meer over het NASA-onderzoek naar bloedtoevoer: Assessment of Jugular Venous Blood Flow Stasis and Thrombosis During Spaceflight.