Het mechanisme achter de genetische variant die ons overgevoelig maakt voor stress
Ongeveer 70 procent van de bevolking is drager van een genetische variant van een gen dat ons gevoeliger maakt voor stress. Deze groep heeft daardoor ook meer kans op het ontwikkelen van angststoornissen. Om erachter te komen hoe dat werkt in ons lichaam legden onderzoekers mensen met en mensen zonder de genetische variant onder een MRI-scanner. Ze kregen plaatjes te zien. Na één van de plaatjes volgde elke keer een schokje op een vinger. Als dat plaatje in beeld kwam, reageerde het lichaam van de proefpersonen in verwachting van de schok. Deze reactie was heftiger bij mensen met de genetische variant. Ze zagen ook dat de activiteit tussen het emotiecentrum en de hersenstam in dit geval sterker was.
In vergelijkbaar vervolgonderzoek bij ratten lukte het zelfs om de hersencellen te vinden die daar een rol bij spelen. Weten waar in de hersenen je moet zijn is natuurlijk een belangrijk stukje van de puzzel. Het ontwikkelen van een medicijn om mensen met angststoornissen te helpen blijft echter nog een uitdaging, want je wil dat dit alleen in een specifiek deel van de hersenen, of zelfs in specifieke hersencellen zijn werk doet. Daarnaast zijn hersenen ook nog eens bij iedereen anders. We zijn er dus nog niet, maar we hebben er wel weer een belangrijk stukje kennis bij.
In deze audio hoor je neurowetenschapper Marloes Henckens van het Radboud UMC. Lees hier meer over het onderzoek: The association between serotonin transporter availability and the neural correlates of fear bradycardia

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?