We snappen beter hoe hartcellen in zebravissen zichzelf herstellen na schade
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Schade aan het hart heeft voor mensen vaak grote gevolgen. Maar de hartspiercellen van zebravissen kunnen zichzelf goed herstellen. Onderzoekers zijn nu meer te weten gekomen over hoe ze dat doen. Om het regeneratieproces in de hartspiercellen te bekijken, gebruikten ze single cell RNA-sequencing. Daarmee ontdekten ze dat als het hart van een zebravis schade heeft, de hartspiercellen tussen de gezonde en beschadigde cellen hun energietoevoer omgooien. Door in plaats van vetzuren, suiker te gaan gebruiken creëren ze de bouwsteentjes die nodig zijn voor nieuwe celdeling.
Dit vertalen naar de menselijke hartspiercel die dit van nature niet doet, is natuurlijk nog een grote uitdaging. Een stofje toevoegen is niet genoeg, je moet daarvoor het hele proces van de cel beïnvloeden en de betrokken receptoren als het ware een nieuw boodschappenlijstje geven. Maar als dat lukt, kan de kwaliteit van leven na een hartaanval wel eens flink omhoog gaan en de kans op overlijden door de gevolgen ervan omlaag.
In deze audio hoor je onderzoeker Hessel Honkoop van het Hubrecht Institute for Developmental Biology and Stem Cell Research in Utrecht. Het onderzoek werd gefinancierd door de Hartstichting en is hier terug te lezen: Single-cell analysis uncovers that metabolic reprogramming by ErbB2 signaling is essential for cardiomyocyte proliferation in the regenerating heart.