Wat er in de hersenen gebeurt als we afgeleid zijn tijdens het eten
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Voor veel mensen is de verleiding om meer te snacken extra groot als ze - zoals nu - thuis aan het werk zijn. Wat we ook weten is dat je meer eet als je afgeleid bent. Maar waardoor komt dat eigenlijk? Onderzoekers hebben nu met een hersenscanner gekeken wat ons hoofd in deze situatie doet. Proefpersonen mochten chocomelk drinken, terwijl ze in meerdere of mindere mate werden afgeleid. Wat bleek: het hersengebied voor directe smaakverwerking (is dit zoet of zuur?) en het gebied voor het beloningsoordeel (hoe lekker is dit voor mijn lichaam?) communiceren minder goed bij afleiding.
Die slechte communicatie zou dus wel eens de boosdoener kunnen zijn. Kunnen we met deze informatie dan ook meteen mensen mee helpen? Ja. Ze zagen namelijk ook dat het per individu verschilde in hoeverre die communicatie verstoord raakte. Dan zou je dus als je een dieetplan voor iemand maakt die vanwege de gezondheid moet afvallen, kunnen testen hoe groot dat effect bij deze persoon is en dan een gepaster advies geven.
In deze audio hoor je onderzoeker Iris Duif van de Radboud Universiteit (hieronder op de foto). Meer lezen over het onderzoek kan hier: Effects of distraction on taste-related neural processing: a cross-sectional fMRI study