Tijger in dierentuin New York besmet met coronavirus
Er waren al enkele gevallen bekend waarbij huisdieren door mensen zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Nu is ook een tijger in de Bronx Zoo besmet geraakt. Zes andere grote katten in de dierentuin vertonen vergelijkbare symptomen. Vermoedelijk zijn ze besmet door contact met een dierenverzorger die zonder symptomen te hebben het virus bij zich droeg. Het verrast hoogleraar virologie Wim van der Poel niet. Andere onderzoeken laten ook zien dat katten extra gevoelig zijn. Er is nog geen bewijs dat ze het vervolgens weer kunnen overdragen op mensen.
Zo'n 60 tot 70 procent van alle nieuwe opkomende virusinfecties is van dieren afkomstig. In Wageningen kijkt Van der Poel hoe we dit soort virussen eerder kunnen detecteren en op waarde kunnen schatten. Volgens hem is dat bij de huidige uitbraak niet snel genoeg gebeurd.
Ondertussen draait het lab in Wageningen overuren. Ze helpen met het analyseren van coranatesten van menselijke patiënten en ze staan klaar om aan vaccin-onderzoek bij te dragen, onder meer met dierproeven. Van der Poel benadrukt dat ze die dierproeven zo min mogelijk doen, maar dat het nog wel nodig zal zijn. Testen in schaaltjes op celkweken, of zelfs mini-orgaantjes laten namelijk niet zien wat een middel doet met het hele immuunsysteem en alle samenwerkende organen.
In deze audio hoor je hoogleraar virologie Wim van der Poel van Wageningen University & Research. Meer over zijn werk lees je onder andere hier: Virussen vóór zijn

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?