Met talkpoeder botsingen in de ruimte voorkomen
Er vliegen momenteel zo'n 5500 satellieten door de ruimte. Ongeveer de helft daarvan doet het niet meer. Daarnaast vind je er ook nog tienduizenden kleinere losse onderdelen die problemen kunnen veroorzaken. Deze kunnen we gelukkig nog wel detecteren, maar veel moeilijker te volgen en vinden zijn de nog kleinere deeltjes ruimteafval. Hoe voorkom je in zo'n vliegende schroothoop dat dure satellieten geraakt worden? Volgens één groep onderzoekers: met talkpoeder.
Het plan is om - mits je ziet aankomen dat twee objecten op elkaar gaan botsen - een simpele raket de ruimte in te sturen met aan boord een capsule met kleine deeltjes. Dit zou bijvoorbeeld een schepje talkpoeder kunnen zijn. De deeltjes moeten vervolgens vlak voor het object dat je wilt tegenhouden worden losgelaten. De wolk die dan ontstaat, kan het naderende object afremmen en van baan laten veranderen. Lees hier meer over het onderzoek: Just in time collision avoidance.
De methode zou in theorie kunnen werken, zegt ESA-engineer Michel van Pelt. Maar makkelijk is het niet. De timing is super nauwkeurig. Te laat of te vroeg en er gebeurt niets. Botst de raket op het object, dan heb je nog meer rommel.
Bij ESA benaderen ze het probleem op een andere manier vertelt Van Pelt in deze audio. Ze bouwen satellieten inmiddels zo dat ze geen ruimteafval meer kunnen worden. Daarvoor maken ze onderdelen die precies op het juiste moment kunnen verbranden. En ze werken ook aan een schoonmaaksatelliet. Deze moet uiteindelijk grote stukken ruimteafval uit de lucht gaan plukken.
Lees hier meer over het Clean Space project van ESA. Of hier meer over wat ESA zelf allemaal doet om botsingen met ruimteafval te voorkomen.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?