Hoe we de slimme tentakels van bacteriën kunnen uitschakelen
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Hoe meer we weten over de trucjes van bacteriën, hoe beter we infecties tegen kunnen gaan. Goed nieuws dus dat onderzoekers meer hebben ontdekt over hoe ze bewegen en hoe ze elkaar helpen. Ze kwamen erachter toen ze inzoomden op de hele kleine sliertjes op het oppervlakte van de bacterie. Waar eerst werd gedacht dat het om één soort tentakel ging, blijken er twee verschillende soorten op de bacterie te groeien. Die kennis kan zorgen voor betere antibiotica.
De sliertjes op het oppervlakte van de bacteriën hebben verschillende functies. Ze kunnen gebruikt worden als een soort haakje, waarmee de bacterie zichzelf over het oppervlakte kan slepen. Zo kan hij zich naar andere cellen verplaatsen die hij vervolgens infecteert. Hij kan zich er ook mee vasthouden, zodat je hem moeilijk wegkrijgt.
En ze worden gebruikt om stofjes op te nemen en uit te stoten, zodat bijvoorbeeld DNA kan worden opgenomen of op een andere wijze gecommuniceerd kan worden met andere bacteriën. Zo kan als de ene bacterie resistent is tegen een medicijn, een andere bacterie datzelfde trucje overnemen. En dat wil je natuurlijk niet.
Doordat deze onderzoekers nu hebben gezien dat er twee type sliertjes zijn: één gespecialiseerd in bewegen en eentje gespecialiseerd in DNA uitwisseling, kan er mogelijk betere antibiotica worden ontwikkeld die beiden processen los van elkaar blokkeert.
In deze audio hoor je onderzoeker Bertram Daum van de University of Exeter. De paper vind je op de site van Nature Communications: Cryo-electron microscopy reveals two distinct type IV pili assembled by the same bacterium.