Een supersnelle microscoop die past in een naald

Wetenschap Vandaag11 mei '20 17:364 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Om de nieuwe microscoop voor elkaar te krijgen moesten ze een aantal dingen veranderen. Om de techniek sneller te krijgen zijn ze anders naar data gaan kijken. Als je bij het versturen van een afbeelding compressie toepast (een JPEG heeft nog maar 90 procent van de data van de originele afbeelding, zonder dat dit ons opvalt), waarom dan niet hetzelfde doen bij nanomicroscopie? Door alleen vast te leggen wat echt nodig is en dan terug te rekenen naar het hele plaatje, scheelt het data en dus enorm veel tijd.

Maar om weefsel op deze manier vast te leggen, hadden ze andere nanofibers nodig. Nanofibers die geen rechte lichtbundel hebben waarmee je pixel voor pixel een afbeelding vastlegt en opbouwt, maar fibers met een waaiervormige lichtbundel, waarmee je veel meer in één meting kunt vastleggen.

Ook de onderzoekers zelf waren verbaasd dat het ze uiteindelijke lukte, want ze doorbreken met deze techniek de theoretische grenzen - wat er werd gedacht dat mogelijk was - op het gebied van resolutie en snelheid in de nanomicroscopie.

In deze audio hoor je Lyuba Amitonova van het Advanced Research Center for Nanolithography. De volledige paper vind je op de site van Light: Science & Applications: Endo-microscopy beyond the Abbe and Nyquist limits