Krekel zet acute vrije val in om vleermuis te ontwijken
Sommige krekels houden er indrukwekkende overlevingsstrategieën op na. Zo laat één soort zich acuut uit de lucht vallen, zodra ze het geluid van een jagende vleermuis horen die minder dan zeven meter bij ze vandaan is. Waarom dan zeven meter? Dat blijkt exact de afstand te zijn waarop vleermuizen krekels van deze grootte kunnen detecteren.
Dat de zwaardstaart krekel (officiële naam: Trigonidiinae) de vleermuis überhaupt kan horen, is al heel wat. In de jungle waar hij voorkomt, is de vleermuis lang niet het enige dier dat ultrasoon geluid produceert. Ook andere krekelsoorten doen dit. En hard ook. Dat hij ook nog eens in staat is om precies op het juiste moment te reageren - namelijk wanneer ze horen dat die vleermuis zich precies binnen die zeven meter radius bevindt - is des te indrukwekkender.
Ook de reactie van de krekel op het moment van een potentiële aanval is natuurlijk het noemen waard. Hij laat zich namelijk onmiddellijk in een vrije val uit de lucht vallen. Hoe dichterbij het geluid is, hoe langer de vrije val.
Vleermuis imiteren
Er zijn ook krekelsoorten waarbij de mannetjes zichzelf hebben geleerd om heel accuraat een vleermuis te imiteren. Deze aangepaste paringsroep zorgt ervoor dat de vrouwtjeskrekels schrikken en daarmee verraden waar ze verstopt zitten. Niet de meest romantische tactiek, blijkbaar wel een hele efficiënte.
In deze audio hoor je onderzoeker Marc Holderied van de School of Biological Sciences in Bristol. Lees hier meer over het onderzoek: Eavesdropping crickets drop from the sky to evade capture from bats

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?