Hoe goed kan een mens zonder een knuffel op zijn tijd?
Voor de meeste mensen is het een groot gemis dat we even niet zoveel aan elkaar kunnen zitten. Maar voor wetenschappers is het de ultieme kans om dit tekort eens goed te onderzoeken. Als aanrakingen stress verlagen en ons zekerheid geven, zoals veel eerdere onderzoeken laten zien, dan zou een gebrek hieraan behoorlijk slecht voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen zijn.
Wat weten we al wel? Er worden twee soorten aanrakingen onderscheiden: sociale aanrakingen (knuffelen, aaien) en functionele aanrakingen (voelen of je theekopje warm is). Elk wordt door een ander hersengebied verwerkt. De sociale aanrakingen zijn gelinkt aan het hersengebied dat emoties verwerkt en dus ook aan ons gevoel van veiligheid en samenhorigheid.
We weten ook dat aanrakingen kunnen zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol en een toename van het knuffelhormoon oxytocine. Er is bewijs - onder andere uit onderzoek van Tiffany Field - dat fysiek contact pijn en depressie kan verminderen. Kinderen die opgroeien zonder veel aanrakingen hebben een grotere kans op het ontwikkelingen van hechtingsstoornissen.
Als we zoveel hebben aan dat fysieke contact, dan is de verwachting dat een tekort eraan niet bepaald goed voor ons is. En dat kunnen wetenschappers nu eindelijk eens goed gaan bekijken. Niet eerder kreeg zo'n diverse groep - jong, oud, man, vrouw, gelukkig, ongelukkig, gezond, ongezond - te maken met een tekort aan fysiek contact. Of, zoals het ook wel wordt genoemd de laatste jaren: huidhonger.
Livesessie over aanraking in coronatijd
In deze audio hoor je psycholoog Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht. Vanavond gaat zij samen met sociaal psycholoog Paul van Lange van de VU tijdens een online livesessie in gesprek over eenzaamheid en aanraking tijdens de coronacrisis. Je kunt ook zelf meedoen aan het onderzoek van Keizer over gebrek aan aanraking.
De interactieve livesessie wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda en begint om 20.00 uur. Hij is te volgen via Facebook: Talkshow - Het nieuwe sociaal in de anderhalvemetersamenleving.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?