Hoe virus-DNA zich verspreidt over de ziekenhuisafdeling

Wetenschap Vandaag8 jun 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Natuurlijk hebben ze dit niet gedaan met het coronavirus zelf. Ze gebruikten een stukje DNA van een onschadelijk plantenvirus wat ze op de leuning van een ziekenhuisbed in een isolatiekamer plaatsten. Vervolgens namen ze later op die dag en de rest van de week samples van 40 verschillende plekken op de afdeling. Van stoelleuningen en deurknoppen, tot een toetsenbord bij de receptie en behandelkamers aan de andere kant van de gang.

Ze zagen dat het virus-DNA binnen 10 uur op 41 procent van de geteste oppervlakken zat. In de dagen erna liep dat nog wat op tot zo'n 60 procent. Daarna begon het weer langzaam af te nemen, maar op sommige plekken zat het na 5 dagen nog.

Geen bangmakerij

De onderzoekers benadrukken dat ze dit niet naar buiten hebben gebracht om angst te zaaien bij toekomstige patiënten, of om in dit specifieke ziekenhuis aan te wijzen wie op de afdeling zijn of haar handen niet goed wast. Wat de onderzoekers hopen is dat het ziekenhuizen een idee geeft van hoe goed hun systeem nu functioneert. Zijn de risico's voldoende bekend? Weten medewerkers waarom bepaalde maatregelen belangrijk zijn? En krijgen ze voldoende tijd om ze uit te voeren?

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om dit nog veel meer mee te nemen in trainingen en is de werkdruk onder zorgmedewerkers en schoonmakers nu vaak zo hoog, dat de eisen die worden gesteld niet realistisch zijn. Ze hopen dat hun onderzoek kan bijdragen aan betere werkomstandigheden en meer waardering voor deze beroepsgroepen. En ja: natuurlijk ook aan nog schonere ziekenhuizen.

In deze audio hoor je onderzoeker Lena Ciric van University College London. Ze deed het onderzoek samen met Elaine Cloutman-Green, hoofdonderzoeker Healthcare in het Great Ormond Street Hospital. Lees hier meer over het onderzoek: COVID-19 pandemic - let’s not forget surfaces


Mede mogelijk gemaakt door