Kunstmatige intelligentie maakt onherkenbare gezichten meer dan 60 keer scherper

Wetenschap Vandaag22 jun '20 17:195 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Waar eerdere methoden een foto met een lage resolutie - zo'n blokjesbeeld zeg maar - misschien 8 keer beter kregen, lukte het in dit nieuwe onderzoek met behulp van kunstmatige intelligentie om de resolutie 64 keer te verbeteren.

Het slimme systeem gokt niet zoals eerder vaak gebeurde hoe de missende pixels eruit hadden kunnen zien, maar zoekt in een oneindige database van gezichtsopties naar de beste match. Dit lukt omdat hij deze duidelijke plaatjes ook eerst in resolutie verlaagd. De gezichten die er in lage resolutie het meest op lijken worden dan weer vergroot naar een herkenbaar gezicht.

Kritiek

Hoe mooi het ook is dat kunstmatige intelligentie dit al kan, er is ook aardig wat kritiek gekomen op het onderzoek. Zo zou het AI-systeem (PULSE) slecht of niet werken bij afbeeldingen van mensen die niet wit zijn. De dataset die werd gebruikt - of specifieker het generative adversarial network (GAN) - voor dit onderzoek zou al diverser moeten zijn dan veel anderen, maar er gaat duidelijk nog ergens iets mis. Op Twitter is daarover verhit gediscussieerd de afgelopen dagen. Een discussie die ik helaas pas zag nadat ik dit item had opgenomen. Vandaar dat het wel in de tekst, maar niet in de audio voorbij komt.

Toepassingen

Zelfs al zou de methode deze tekortkoming niet hebben en zou met elke foto van een gezicht precies hetzelfde resultaat gehaald kunnen worden, dan is de volgende vraag: wat wil je er mee doen? Het is - benadrukken de onderzoekers ook - niet bedoeld om opsporingsdiensten bij te staan. Het herstelt namelijk niet het beeld terug naar het oorspronkelijke gezicht, maar naar verschillende opties van dat gezicht. Ze lijken allemaal extreem goed, maar ze zijn geen van allen de echte persoon op het plaatje. Als bewijs zul je er dus weinig aan hebben.

Wat je wel al met de methode zou kunnen, mits hij nog wordt verbeterd, is bijvoorbeeld een superresolutievergroting maken van een vage foto van je overgrootoma, waarin dan misschien niet elke porie of elk haartje op precies de goede plek komt te zitten, maar het wel duidelijk een afbeelding van je oma is. Zou je dit met een vage versie van de Mona Lisa doen, dan krijg je dit:

In deze audio hoor je onderzoeker Cynthia Rudin van Duke University. Zij is specialist in voorspellende computermodellen. De nieuwe methode, die ze samen met andere onderzoekers ontwikkelde heet PULSE. Lees hier meer over het onderzoek: Artificial Intelligence makes blurry faces look more than 60 times sharper en neem ook zeker even een kijkje op Twitter voor de grotere discussie rondom dit onderwerp.