Sperma met een luie staart zwemt 70 procent sneller

Wetenschap Vandaag13 jul 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers kwamen hierachter toen ze in een wiskundig model bekeken wat er allemaal van invloed was op de beweging van de spermacel. Ze zagen keer op keer dat de beweging van de staart veel efficiënter was (wel 4 keer meer) als het laatste stukje niet bewoog. Het was zelfs zo dat sperma met een lui staartpuntje 70 procent sneller zwom. Dit is een belangrijke vondst, want weten wat een goede zwemmer kenmerkt is belangrijke kennis voor vruchtbaarheidsonderzoek.

In deze audio hoor je onderzoeker Meurig Gallagher van de Universiteit van Birmingham. Lees hier meer over het onderzoek: Doing more with less: Sperm without a fully active tail move faster and more efficiently, new UK study finds.

Natuurlijk bepalen nog veel meer factoren of een bevruchting succesvol is of niet. Ook het eitje van de vrouw speelt hier een belangrijke rol in. Eerder onderzoek liet al zien dat het eitje zelfs beïnvloedt welk zaadje überhaupt in de buurt mag komen: Eicellen verkiezen sommige spermacellen boven anderen.