Mini onderwaterrobot reinigt omgeving en transporteert cellen

Wetenschap Vandaag14 jul '20 16:455 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het robotje bestaat uit twee bewegende delen: de stam die net als bij een koraalpoliep het water zo in beweging zet dat kleine deeltjes in het water naar de robot getrokken worden en de tentakels die in beide gevallen ervoor zorgen dat deze deeltjes opgepakt kunnen worden. Bij het robotje worden deze bewegingen elk in gang gezet door een andere stimulus van buitenaf: de stam reageert op magnetisme en de tentakels op licht.

Uiteindelijke moeten de robotjes ook leren samenwerken, bijvoorbeeld door elkaar aan te sturen, of pakketjes aan elkaar door te geven. Ook willen de onderzoekers kijken of ze het robotje kunnen laten zwemmen, of lopen terwijl hij dit doet. En hij moet dan zowel onderwater als op land kunnen functioneren.

Qua toepassingen zijn de mogelijkheden eindeloos. Ze denken nu vooral aan het zuiveren van vloeistof, of het transporteren van deeltjes door vloeistof. Dit kan interessant zijn voor apparaten in de medische sector. Als ze het ooit in het lichaam willen gebruiken, moeten ze eerst nog een ander soort aansturing ontwikkelen. Nu reageert het kunstmatige koraalpopliepje onder andere op UV-licht en dat zal voor toepassingen in het menselijk lichaam niet geschikt zijn.

In deze audio hoor je Marina Pilz Da Cunha van de Technische Universiteit Eindhoven. Lees hier meer over het onderzoek: An artificial aquatic polyp that wirelessly attracts, grasps, and releases objects.

Eerder spraken we Da Cunha over de vorige versie van het ontwerp: Dit bezorgrobotje van twee centimeter kun je besturen met licht. Meer lezen over de nieuwste robots? In deze aflevering van De BNR Techniektour zitten er een heleboel: De techniek achter robots.